Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Loď Aquarius znovu brázdí moře a zachraňuje migranty. Přístav k vylodění ale nenašla

Autor: ČTK - 
23. září 2018
17:29

Loď Aquarius, která ve čtvrtek ve Středozemním moři zachránila 11 lidí, dnes vzala u libyjských břehů na palubu dalších 47 migrantů. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na skupinu SOS Méditerranée, která plavidlo provozuje společně s Lékaři bez hranic (MSF). Zpět do Libye posádka běžence vrátit odmítá, ale přístav k vylodění stále nenašla.

Loď Aquarius po devatenáctidenní nucené přestávce před týdnem opustila francouzský přístav Marseille a vydala se do centrální části Středozemního moře zachraňovat migranty. Původně plula pod vlajkou Gibraltaru, ten se ale rozhodl zbavit loď tohoto práva. Nově pluje pod vlajkou Panamy a nese také nové oficiální jméno Aquarius 2. I Panama ale v sobotu oznámila, že loď už pod její vlajkou nebude moci plout. Podle francouzského deníku Le Monde se tak stalo po nátlaku italské vlády.

Italský ministr vnitra Matteo Salvini dnes jednání aktivistů odsoudil a obvinil je, že nespolupracují s libyjskou pobřežní stráží. „Pro tyto pány jsou italské přístavy zavřené,“ vzkázal ministr posádce lodi. Doporučil, aby záchranné operace převzaly libyjské úřady a vrátily migranty zpět do Afriky.

Skupina SOS Méditerranée už dřív podobné návrhy odmítla s tím, že Libye není „bezpečným místem“, kam by mohla legálně migranty vrátit. Aquarius dříve kotvil v italských přístavech, ale v červnu se Salvini rozhodl uzavřít italské přístavy nevládním organizacím, které pomáhají běžencům.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině