Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kimova propaganda: Pět litrů piva za odznáček na hrudi, popisuje filmař

Autor: nkov - 
23. září 2018
16:29

Muži obdrží každý měsíc kupon na pět litrů piva, každý pak musí na levé straně hrudi nosit odznáček zobrazující vůdce země. To a mnoho jiných bizarností odhaluje nový britský dokumentární seriál s hercem Michaelem Palinem. Například to, jak zdejší muži dostávají měsíční příděly, které mohou vyměnit za alkohol.

V Pchjongjangu, hlavním městě Severní Korey, existují tisíce barů. „Řekla bych, že průměrný muž z Pchjongjangu pije pivo celkem pravidelně – alespoň jednou týdně,“ říká Simon Cockerell, který už 16 let vozí západní turisty na exkurze do nejuzavřenějšího státu světa. „Pivní kultura se tu stále rozvíjí – do hospod chodí především muži po práci, kde si dají pár piv a jdou domů,“ dodává.

Palin vyráží na cestu do Severní Korey vlakem z Pekingu. Na hranicích ho prošacují a prohledají celníci, kteří kontrolují i dokumentaci. Během 200kilometrové cesty vlakem pak čelí televizní propagandě střídající obrazy nukleárních zbraní. A nakonec se na nádraží setkal se svými dvěma průvodci. Z těch se ale stalo celkem osm lidí, píše britský The Sun.

Město popisuje jako ne-západní – téměř nepotkáte auta a reklamy jsou neexistující, vidět můžete jen všudypřítomnou státní propagandu. Státem cenzurované noviny pak pokrývají především téma setkání vůdců Severní a Jižní Korey a historické usmíření národů.

Když nakonec navštíví místní školu, nemůže uvěřit počtu dětí, které najednou hrají ping-pong. „Vypadalo to jako pingpongová továrna,“ říká s humorem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi