Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Exmanželka Micka Jaggera se ostře pustila do prezidenta: „Vraždí neozbrojené děti“

Autor: ČTK - 
23. září 2018
08:24

Nikaragujská aktivistka a bývalá herečka Bianca Jaggerová, která proslula jako bojovnice za lidská práva, o víkendu v New Yorku kritizovala režim prezidenta Daniela Ortegy. Třiasedmdesátiletá exmanželka hudebníka Micka Jaggera označila prezidenta své země, jehož hnutí před mnoha lety podporovala, za válečného zločince a vyzvala mezinárodní společenství, aby Ortegu pomohlo nikaragujskému lidu svrhnout. Informovala o tom agentura AFP.

V této středoamerické zemi se od dubna konají demonstrace za Ortegovo odstoupení, autoritářská vláda je ale tvrdě potlačuje, při střetech zemřelo už přes 300 lidí. Desítky odpůrců nikaragujského prezidenta, který stojí v čele země od ledna 2007, skončily ve vězení. Demonstranti požadují mimo jiné uspořádání předčasných voleb, reformu volebního systému a nezávislé vyšetření úmrtí při demonstracích.

Jaggerová, která v současnoti působí mimo jiné jako velvyslankyně dobré vůle Rady Evropy, měla o víkendu projev v New Yorku na konferenci pořádané organizacemi Rada Amerik (COA) a Společnost Amerik (AS). Před tím poskytla rozhovor agentuře AFP. „Daniel Ortega je horší než Somoza, protože vraždí neozbrojené děti,“ uvedla Jaggerová s odkazem na diktátora Anastasia Somosu, jehož v roce 1979 svrhly partyzánské oddíly Sandinovské fronty národního osvobození (FSLN). V jejich vedení byl tehdy i Ortega, který se díky tomu stal v 80. letech poprvé prezidentem.

První manželka zpěváka kapely Rolling Stones Jaggerová také uvedla, že mnozí z těch, kdo v posledních měsících v její zemi požadují „demokracii, spravedlnost a svobodné volby", jsou nyní ve vězení a čelí "obvinění z terorismu“.

Výzvu ke tlaku na Ortegovu autoritářskou vládu adresovala Jaggerová mimo jiné Spojeným státům či Kanadě. Vyjádřila naději, že americký Senát schválí sankce vůči představitelům Ortegova režimu a omezení finanční pomoci nikaragujskému režimu. O návrhu demokratického senátora Boba Menéndeze by měli američtí senátoři hlasovat ve středu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi