Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Antikoncepci berou lenoši, tvrdí prezident. Vláda zakázala osvětu o plánovaném rodičovství

Autor: ČTK - 
22. září 2018
08:16

Americká nevládní organizace FHI 360 již nesmí v Tanzanii inzerovat služby plánovaného rodičovství. Nařídila to podle agentury Reuters místní vláda, která tak učinila několik dní poté, co prezident John Magufuli vyzval ženy, aby přestaly užívat antikoncepci, protože země potřebuje více obyvatel.

FHI 360 má zakázáno zveřejňovat nabídky na plánování rodičovství ve všech médiích, a to až do odvolání. Opozice rozhodnutí vlády kritizovala jako škodlivé pro zdravotnický systém v zemi.

Magufuli je znám jako odpůrce antikoncepce a jako zastánce názoru, že úkolem ženy je pečovat o děti. Letos v září například prohlásil, že antikoncepci užívají lenoši, kteří nechtějí tvrdě pracovat, aby uživili více děti. V roce 2016 vybídl ženy, aby antikoncepční pilulky zahodily, neboť vzdělání na prvním a druhém stupni škol je bezplatné. Loni se zase nechal slyšet, že by zakázal školačkám, které otěhotní a porodí, návrat zpět do školy.

V Tanzanii žije asi 53 milionů lidí a takřka polovina z nich musí vyžít s méně než dvěma dolary (asi 44 korun) na den. V průměru má tanzanská žena přes pět dětí, což patří k nejvyšším hodnotám na světě.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi