Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Trump vycouval ze zveřejnění dokumentů o vlivu Ruska. Ohrožují spojence?

Autor: ČTK, pk - 
21. září 2018
19:00

Odtajnění dokumentů vztahujících se k vyšetřování údajného vlivu Ruska na americké prezidentské volby se odkládá. Napsal to v pátek na Twitteru prezident Donald Trump, který sám v pondělí odtajnění oznámil. Písemnosti musí podle něj nejdřív prověřit generální inspekce ministerstva spravedlnosti USA, protože možnost jejich zveřejnění zneklidnila americké spojence.

Odtajnit citlivé materiály se prezident počátkem týdne rozhodl na výzvu některých republikánských kongresmanů. Mělo jít například o dokumenty a textové zprávy, jejichž autory jsou čelní představitelé ministerstva spravedlnosti a Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), které prezident v poslední době vytrvale kritizuje.

Některá média obvinila Bílý dům, že chce touto cestou vyšetřování ruské stopy zablokovat. „Děly se fakt špatnosti, a teď se o nich svět dozví. Velká věc!“  napsal v pondělí Trump na Twitteru.

Podle dnešního Trumpova vyjádření ministerstvo spravedlnosti tvrdí, že zveřejnění některých dokumentů by mohlo vyšetřování zkomplikovat. „Také naši klíčoví spojenci nás od toho odrazují,“ poznamenal prezident. Generální inspekce proto písemnosti urychleně posoudí. „Nakonec vždycky můžu dokumenty sám odtajnit, když to bude nezbytné,“  upozornil Trump na svou prezidentskou pravomoc.

Spojenecké země, které mají ke zveřejnění výhrady, prezident nejmenoval, může ale mezi nimi být Británie. V amerických médiích se objevily zprávy, že mezi citlivými dokumenty mají být i informace o britském špionovi Christopheru Steeleovi, který v minulosti přišel s tvrzením, že ruská tajná služba má důkazy o sexuálních dobrodružstvích Trumpa v moskevském hotelu.

Co to mele? Trump řečnil, mladík nevěřil vlastním uším. Po grimasách ho vyvedli ze záběru a stal se hitem:

Zobrazit celou diskusi