Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Soud posílá přítelkyni Okamury na psychiatrii. Le Penová zuří a testy odmítá

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
21. září 2018
13:20

Vůdkyně francouzské krajní pravice Marine Le Penová  se ostře ohradila proti soudnímu nařízení, aby se podrobila psychiatrickému vyšetření. Politička, která se v Česku přátelí s šéfem SPD Tomiem Okamurou, tento týden zveřejnila soudní příkaz z 11. září na Twitteru. A napsala, že ze současného francouzského režimu jde strach. Soudní rozhodnutí souvisí s vyšetřováním političky kvůli tomu, že na konci roku 2015 umístila na Twitter tři fotografie zachycující zavraždění rukojmí takzvaného Islámského státu (ISIS).

„To je vskutku ohromné. Tento režim začíná opravdu nahánět strach,“ napsala na Twitteru předsedkyně Národního sdružení (RN). Příkaz k psychiatrickému vyšetření vydala soudkyně, která spustila vyšetřování Le Penové kvůli obvinění z šíření fotografií zachycujících násilí. Soudkyně si vyžádala psychiatrický posudek Marine Le Penové „v co nejkratším termínu“.

„Za to, že jsem prostřednictvím tweetů odsoudila hrůzy páchané Daeš (alternativní zkratka pro ISIS), mě 'justice' posílá na psychiatrické vyšetření! Kam chtějí zajít?!“ rozlítila se finalistka loňských prezidentských voleb ve Francii. Le Penová rozhodnutí soudu přirovnala k taktikám totalitních režimů.

Vyšetření se chce Le Penová vyhnout stůj co stůj

„Přesně tuhle strategii používali, aby zdiskreditovali svoje oponenty, aby z nich udělali blázny. Dobrovolně na vyšetření rozhodně nepůjdu. Jsem zvědavá, jak mě k tomu budou chtít donutit,“ řekla reportérům televize BFM TV.

Posudek má podle soudkyně zejména ověřit, zda je Le Penová s to sledovat jednání a odpovídat na otázky a zda tyto faktické nebo životopisné poznatky nějak souvisejí s vyšetřovaným porušením zákona.

Le Penová kontroverzními tweety z 16. prosince 2015 reagovala na vyjádření novináře Jeana-Jacquese Bourdina, který přirovnal její stranu (tehdy pod názvem Národní fronta) k ISIS. Na zveřejné fotografii byla poprava amerického novináře Jamese Foleyho.

Le Penová sdílela fotografii, na kterém člen ISISu popravuje amerického novináře Jamese Foleyho. Le Penová sdílela fotografii, na kterém člen ISISu popravuje amerického novináře Jamese Foleyho. | ČTK, archiv Blesku

O imunitu Le Penová už přišla

Vloni v březnu Evropský parlament Le Penovou zbavil imunity. Politička byla ale následně zvolena poslankyní francouzského Národního shromáždění a Evropský parlament opustila. Francouzský parlament ji zbavil imunity v souvislosti s kauzou ISIS vloni v listopadu. Za zveřejňování fotografií zobrazujících násilí hrozí ve Francii až tři roky vězení a pokuta přes 1,9 milionu korun.

Za Le Penovou se postavilo mnoho evropských pravicových politiků, mezi nimi i italský ministr vnitra Matteo Salvini. „Soud nařídil Marine Le Penové, aby šla na psychiatrické vyšetření. Nevím, co na to říct. Stojím za ní a za všemi Francouzi, kteří milují svobodu,“ uvedl Salvini.

Proti psychiatrickému testu se ohradil také levicový oponent Le Penové Jean-Luc Mélenchon. Prohlásil, že Le Penová je za „svůj politický čin politicky zodpovědná, a tak by měla být i potrestaná“. „Tohle rozhodně není způsob, jak oslabit ultrapravici, spíše naopak,“ komentoval rozhodnutí soudu.