Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mrtvých po zkáze trajektu na Viktoriině jezeře je už přes 100. Zemřel i prodavač lístků

Autor: ČTK, kal, nkov - 
21. září 2018
10:50

Bilance čtvrteční zkázy trajektu na Viktoriině jezeře v Tanzanii přesáhla sto mrtvých, po dalších obětech záchranáři dál pátrají. V pátek o tom podle agentury Reuters informovalo tanzanské státní rádio TBC Taifa. Na lodi se podle svědků plavilo přes 400 lidí a zatím jsou zprávy zhruba o stovce zachráněných. Úřady předpokládají, že trajekt se převrhl kvůli přetížení nákladem i cestujícími.

Loď se převrátila nedaleko pobřeží mezi ostrovy Ukora a Bugolora. Do záchranných prací se zapojili i místní obyvatelé. Reuters uvedl, že záchranné práce byly odloženy na páteční ráno.

Podle informací přihlížejících se místním rybářům těsně po potopení lodi podařilo vytáhnout z vody na 30 lidí.

„Podle informací, které prezident John Magufuli právě obdržel od místních úřadů v (přístavním městě) Mwanga, bilance aktuálně přesahuje 40 mrtvých,“ uvedl ve státní televizi prezidentův mluvčí Gerson Msigwa. První informace hovořily o pěti či šesti mrtvých.

Podle tamních médií bylo na palubě lodi určené pro přibližně 100 pasažérů více než 400 lidí.

Zmíněnou trajektovou linku provozuje společnost TEMESA. Její mluvčí uvedla, že se dosud nepodařilo dát dohromady přesný počet pasažérů. Prodavač lístků, který operoval s přístrojem uchovávající data o cestujících, byl v době havárie na lodi. Řekla také, že plavidlo podstoupilo v minulých měsících důkladnou údržbu.

K podobným neštěstím dochází na největším africkém jezeře často – lodě se totiž na cestu vydávají mnohdy přetížené. V roce 1996 zemřelo po převrácení lodi MV Bukoba kolem 800 lidí. Toto neštěstí patří k nejhorším námořním katastrofám za minulé století.

NordicResistanceSA ( 21. září 2018 13:17 )

SUPER !!!! KONECNE SKVELA ZPRAVA !!! Doufam, ze tech odpadnich negru tam slo ke dnu vice nez 300 kusu !! Ti uz urcite nepritahnou do Evropy, aby nas tady vrazdili, okradali, znasilnovali a rabovali nase domovy. Kazdy den by techto stastnych udalosti melo byt aspon nekolik desitek. CERNE DRZKY PATRI KE DNU !!! Fauna v tom jezere si na nich urcite s chuti posmakne !!!

Zobrazit celou diskusi