Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Těhotným škodí moc těstovin, varuje studie. Dětem můžou přivodit cukrovku

Autor: Mii - 
23. září 2018
15:20

Přílišná konzumace pečiva, těstovin a dalších potravin plných lepku nejspíš není nejlepší volbou pro těhotné ženy. U dítěte totiž může výrazně zvýšit šanci, že v průběhu života onemocní cukrovkou 1. typu. Vyplývá to ze studie, kterou zveřejnili vědci z Bartholin institutu v Kodani. Podle nich je objev zásadní, připomínají ale, že zcela vypustit lepek také není zdravé. Informuje o tom web britského listu The Guardian.

Již dřívější studie prokázaly, že vztah mezi nízkou konzumací lepku u matky a sníženým výskytem cukrovky 1. typu u dítěte existuje. Platilo to ale jen pro myši, u lidí dosud tento vztah nebyl prokázaný. Dánští vědci to u lidí prokázali první na světě.

Studie říká, že pokud těhotná žena sní denně 20 a více gramů lepku, šance, že její dítě onemocní cukrovkou 1. typu, se oproti ženě konzumující 7 gramu lepku denně zdvojnásobuje. Cukrovka 1. typu je autoimunitní onemocnění, při kterém tělo není schopno produkovat hormon inzulin, kvůli čemuž vznikají problémy s regulací glukózy. Pokud je její úroveň v krvi moc vysoká, může to vést k poruše srdce a očí.

Spoluautor studie, doktor Knud Josefsen, ale připomíná, že výsledky studie musí být interpretovány s opatrností. „V tuto chvíli nedoporučujeme, ať těhotné ženy svoji stravu nějak drasticky mění,“ říká doktor. Podle něj je zajímavé hlavně zjištění, že dokonce i v děloze mají environmentální faktory vliv na budoucí riziko onemocnění cukrovkou 1. typu.

Jednou lepek škodí, podruhé chrání

Josefsen a jeho kolegové data získali analýzou těhotenství více než 67 500 dánských žen. V 25. týdnu byly všechny dotázány, co přesně během posledních čtyř týdnů jedly. Výzkumníci při tom zaznamenávali i informace o jejich životním stylu a zdraví.

Video  Výživová expertka: Pečivo nevynechávejte, lepek zdravým neškodí  - Andrea Ulagová, Daniela Pilařová
Video se připravuje ...

Výsledným zjištěním bylo, že čím více lepku ženy konzumovaly, tím více vzrůstala šance, že jejich dítě onemocní během následujících 15 let cukrovkou 1. typu. Jen 0,3 procent dětí žen konzumujících minimální množství lepku onemocnělo touto nemocí, oproti 0,53 procent dětí u žen s vyšší konzumací lepku.

Celkem však z celkového počtu zkoumaných případů onemocnělo cukrovkou 1. typu jen 247 dětí, tudíž pro finální závěry bude třeba provést další výzkum.

Josefsen přiznává, že situace kolem lepku je velmi komplikovaná. Může se stát, že jakmile se budeme snažit vyvarovat jedné nemoci, přivodíme si druhou. Nedávná jiná studie totiž naznačila, že když člověk konzumuje zvýšené množství lepku, snižuje se mu riziko cukrovky 2. typu. „Je to asi proto, že některé látky v zrnech nás dokážou také ochránit, a v tomto případě zrovna před cukrovkou 2. typu,“ vysvětloval doktor.

Problém s reportováním stravy

Vědecká obec rovněž upozorňuje, že k výsledkům studie je třeba přistupovat opatrně. Jedním z důvodů je, že jakmile člověk sám někomu diktuje své stravovací návyky, obvykle to není přesné. Když proto ženy zahrnuté ve výzkumu říkaly, co jedly, nemuselo to zcela odpovídat realitě.

Profesor gastroenterologie na Sheffieldské univerzitě David Sanders ale studii přivítal. Výskyt celiakie, tedy nesnášenlivosti lepku, se od 50. let minulého století výrazně zvedl a předpokládá se, že právě kvůli zvýšené konzumaci lepku. Tvrdí proto, že je třeba látku vnímat. Výrazné riziko však hrozí jen ženám, které se potravinami obsahujícími lepek doslova přejídají.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi