Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Nečůrejte venku na ulici.“ Kampaň z Paříže udivila i ženou v záchodové míse

Autor: Mii - 
20. září 2018
19:20

S nepříjemným problémem se potýká francouzská metropole Paříž. Lidé podle tamních radních příliš často močí na veřejnosti, kvůli čemuž město páchne. Rozhodli se tak udělat kampaň, ve které prosí, aby se lidé této praktice vyvarovali. Středobodem celé snahy je písnička, v jejímž klipu žena vystrkuje hlavu z toaletní mísy a zpívá o tom, jak je močení na veřejnosti špatné. Video ihned vzbudilo bouřlivé reakce. 

V písni, nazvané „Pas Pipi Dan Paris“ (Nečůrejte v Paříži), vystupuje francouzská youtuberka a herečka Swann Périssé. V jednu chvíli je obalená toaletním papírem, jindy vystrkuje hlavu ze záchodu – to vše proto, aby vylíčila, proč se močit na veřejnosti v Paříži nemá a proč by se tomu muži měli vyvarovat.

„Často se venku plně nadechnu. Dnes jsem překvapená, protože Paříž se mění. Ano, opravdu. Už nepáchne po moči. Takže velmi děkuji všem, kteří nemočí na veřejnosti,“ zpívá herečka francouzsky v klipu. Následují slova o tom, že by se muži, kteří močí na veřejnosti, měli stydět.

Mohlo by to být jen komické video na YouTube, kterých na stránce existují tisíce. Jde ale o projekt zadaný a zaplacený pařížskou radnicí, která jeho prostřednictvím chce přesvědčit lidi, aby změnili své chování. I se jím chlubí na své facebookové stránce.

Video o močení za 166 tisíc

Video vyvolalo na sociálních sítích silnou kontroverzi. Většina reakcí je negativních, mnoho lidí uvádí, že podobný způsob informování je trapný a nedůstojný. „Myslel jsem si, že už na dně jsme, že ale vždycky se můžeme ponořit ještě hlouběji,“ napsal jeden z uživatelů.

„Ó Paříži, město světel, tvůj posun směrem do pekla pokračuje… Tohle je opravdu zajímavá ukázka umělecké komunikace,“ sdělil svůj názor jiný uživatel.

Našli se také lidé, které požadavek Paříže nemočit na veřejnosti naštval. „Je nemožné najít v noci místo, kde si člověk může ulevit. Všechno je zavřené! A záchody, co tu byly, jsou pryč. Na to, že Paříž je světová metropole, je to šílené,“ napsal na Facebook obyvatel Paříže.

Podle serveru CheckNews.fr celé video stálo 6500 eur (zhruba 166 tisíc korun). To je mimořádně nízká cena pro tak výrazný komunikační projekt, vysvětlovala později radnice. Cílem podle ní bylo zasáhnout mladou generaci, která nekonzumuje klasická média, a muselo to být vtipné.

Paříž problém řeší i speciálními boxy. Ale jen pro pány

Píseň vznikla krátce poté, co Paříž do pěti veřejných lokací instalovala tzv. uritrottoirs. Jde o červené boxy, do kterých mohou muži močit a jejichž obsah je později použit jako hnojivo pro rostliny. To byl první krok, který měl podle radnice vést ke změně chování Pařížanů.

Uritrottior ovšem rovněž vyvolaly kritiku, protože podle mnoha lidí diskriminují ženy. Ty jsou odkázané na 400 „klasických“ veřejných toalet, které se v Paříži nachází.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi