Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Máte problém s migrací? Postavte přes Saharu zeď, radil Trump španělskému ministrovi

Autor: Darina Jíchová - 
20. září 2018
13:14

Americký prezident Donald Trump nabídl španělskému ministru zahraničí Josepovi Borrellovi radu, jak zastavit vlnu migrantů, kteří do Španělska připlouvají z Afriky přes Středozemní moře. Řešení je podle Trumpa jednoduché, měli by nechat na Sahaře zbudovat zeď, stejnou jakou staví on sám na hranicích s Mexikem, uvedl deník Telegraph.

Borrell dodal, že se snažil argumentovat tím, že Sahara je alespoň 5 tisíc kilometrů dlouhá. Trump se ale skepticismem španělského politika nenechal odradit. „Ale prosím vás, nemůže být přece delší než naše hranice s Mexikem,“ prohlásil americký prezident.

Trumpova zeď už se staví

Zeď mezi Spojenými státy a Mexikem byla jedním ze stěžejních bodů Trumpovy prezidentské kampaně v roce 2016. Sliboval, že na hranicích o délce 3 tisíce kilometrů nechá postavit „krásnou a velkou“ zeď a zastaví příliv nelegálních migrantů. Konstrukce objektu už začala, není jasné, kdy bude dokončena.

Postavit zeď na Sahaře je nicméně velmi ambiciózní, navíc pod Španělsko v severní Africe spadají pouze dvě malé enklávy, Ceuta a Melilla, nacházející se mimo poušť. Španělé by tak zeď museli stavět na cizím území, což by už tak komplikovaný projekt ještě více ztížilo.

Španělé nic podobného neplánují

„Můžeme potvrdit, že ministr Borrell a prezident Trump skutečně o tématu hovořili, ale dál se k tomu nebudeme vyjadřovat,“ uvedlo ve svém prohlášení ministerstvo zahraničí. Jeden zdroj blízký ministerstvu dodal, že je nepravděpodobné, že by vláda k takovému řešení přistoupila.

K diskuzi mezi Borrellem a Trumpem zřejmě došlo v červnu v Bílém domě, kam Borrell doprovodil krále Felipeho a královnu Letizii při jejich návštěvě USA.

Migrační vlna

Španělsko čelí obrovské migrační krizi, jen od ledna do země přišlo přes 33 tisíc migrantů, většina z nich připlula přes Středozemní moře, další necelé dva tisíce uprchlíků nebezpečnou plavbu nepřežilo. Země se stala hlavním cílem migrantů, do Španělska se v tomto roce dostalo třikrát více lidí než loni.

Premiér Pedro Sánchez navíc v červnu přijal 630 migrantů z lodi Aquarius, které odmítla Itálie i Malta. Obrovskému počtu uprchlíků nestačí zařízení, která pro ně vláda u jižního pobřeží připravila. Pomalu se jim začíná hroutit celá tamní technická infrastruktura. Situace využívají pravicoví politici, podle nichž je Sánchezova levicová vláda k migrantům „příliš měkká“.

Borrellovi se nelíbí postoj Evropy k migraci

Borrell, který dříve působil jako předseda Evropského parlamentu, už několikrát obvinil evropské lídry z laxního přístupu k otázce migrace. „Říkáte masová migrace, ale 20 tisíc lidí pro zemi se 40 miliony obyvatel zase nic masového není,“ prohlásil v červenci. Poukázal na to, že některé země na Středním východě hostí mnohem víc Syřanů a dalších uprchlíků, než Evropské země.

„Byli jsme schopni vyřešit všechny ekonomické problémy, ale migrace není otázkou peněz, nýbrž emocí – soucitu, a to nám dělá problém,“ řekl deníku El País. Borrell následně upozornil, že evropské země mohou přijmout jen určité procento uprchlíků, než se země zhroutí.

Video  Reportér Blesk.cz v USA: takhle vznikají prototypy Trumpovy zdi pro hranice s Mexikem  - Václav Lang, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

iFender ( 20. září 2018 14:44 )

Spanelove je radi berou ,vzdycky kdyz uz je nikdo nechce tak se radi hlasi jak prvnacek ve tride.Tak at si neztezuji.Co nedokazal maur dodela EU DEMOKRATIE.Sami jsou si na vine!

Zobrazit celou diskusi