Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Erdogan chce posílit vztahy s USA obchodem. V poslední době měly oba státy na tomto poli spory

Autor: ČTK - 
19. září 2018
23:14

Vztahy mezi Spojenými státy a Tureckem budou posíleny investicemi a obchodem, prohlásil dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan před zástupci amerických společností. S odvoláním na text Erdoganova projevu o tom informovala agentura Reuters. Vztahy mezi oběma zeměmi se v poslední době zhoršily mimo jiné kvůli obchodním sporům.

„Věřím, že naše strategické partnerství se Spojenými státy bude dále posíleno investicemi a obchodem navzdory všem výkyvům,“ uvedl Erdogan. Jak agentura Reuters poznamenala, na akci pořádanou pro americké společnosti působící v Turecku neměla média přístup, a proto nebylo možné ověřit, zda řeč byla skutečně pronesena tak, jak bylo uvedeno v její psané podobě.   

Turecký prezident podle zveřejněného textu také prohlásil, že udělá vše pro to, aby podnikání v zemi nebylo narušeno nějakými obchodními opatřeními, a nebude rovněž dělat kompromisy, pokud jde o princip volného trhu. „Vyzýváme podnikatelský svět k další spolupráci, zatímco se snažíme vyřešit naše problémy s partnery diplomatickými prostředky,“ dodal Erdogan s tím, že Ankara nechce, aby současné spory s americkou vládou měly dopad na projekty firem v Turecku.

Vztahy obou partnerských zemí z NATO se v poslední době zkomplikovaly mimo jiné kvůli obchodním sporům, na jejichž počátku bylo rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa zdvojnásobit cla na dovoz oceli a hliníku z Turecka. Turecký prezident Erdogan odpověděl prudkým zvýšením cel na dovoz některého amerického zboží, včetně osobních aut, alkoholu či tabáku.

Už před uvalením cel USA zavedly sankce vůči dvěma tureckým ministrům kvůli zadržování amerického pastora Andrewa Brunsona, který v Turecku čelí obvinění z terorismu a špionáže. Ankara, která po USA požaduje vydání duchovního Fethulaha Gulena spojovaného s předloňským neúspěšným pokusem o puč v Turecku, reagovala sankcemi vůči dvěma americkým ministrům.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi