Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Podporujete migraci, hřímá maďarský politik na experty OSN. Vadí mu jejich hodnocení

Autor: ČTK - 
19. září 2018
20:07

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó dnes v Ženevě obvinil experty Rady OSN pro lidská práva ze „zaujatosti a podpory migrace“. V reakci na jejich novou zprávu podle agentury Reuters řekl, že „šíří lži" o jeho zemi, a zdůraznil, že Maďarsko má právo nevpouštět na své území „ilegální migranty“.

Pravicová vláda premiéra Viktora Orbána patří k nejtvrdším odpůrcům imigrace do Evropské unie. Na jižních hranicích nechala postavit plot, aby zabránila nelegálnímu pronikání migrantů do země. Schválila také soubor zákonů a dodatků k ústavě, které ztěžují možnost žádat v Maďarsku o azyl.  

Rada OSN pro lidská práva už v dubnu vyzvala maďarskou vládu, aby zabránila politikům v pronášení nenávistných projevů vůči Romům, muslimům a jiným menšinám. Zároveň ji nabádala, aby zrušila zákonná opatření, jež umožňují deportovat migranty bez možnosti v zemi požádat o azyl.

Szijjártó dnes v hněvivé a zjevně nepřipravené řeči namířené vůči 18člennému výboru nezávislých expertů prohlásil, že by „neměli být nezávislí na pravdě“.

„Nedávno bohužel někteří činitelé OSN začali šířit lži o mé zemi a namířené proti mé zemi,“ řekl šéf maďarské diplomacie. „Představitelé OSN nás chtějí přinutit k nemožným věcem - abychom ilegálním migrantům umožnili vstoupit do země. Říkají, že migrace je základní lidské právo, což je lež,“ zdůraznil maďarský ministr.

„Vyzýváme OSN, aby přestalo lhát o Maďarsku a... přestalo používat vůči Maďarsku dvojí standardy,“ prohlásil rovněž Szijjártó podle maďarské agentury MTI.


Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině