Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jako Pat a Mat: Biologové se snažili nacpat mrtvou velrybu do popelnice, selhali

Video se připravuje ...
Autor: Mii - 
20. září 2018
09:29

Podivný způsob přepravy mrtvé velryby si vybrali biologové ve státě New Hampshire na východě USA. Poté, co na pláži našli mrtvého kytovce a potřebovali provést pitvu, pro něj přivezli popelnici, ve které jej chtěli přepravit do laboratoře. Popelnice ale byla výrazně menší, než velryba, a tak jejich pokus o nacpání zvířete do malého prostoru selhal. Jejich marnou snahu natočili náhodní kolemjdoucí na telefon, píše nbcnews.com.

Mrtvá velryba se na pobřeží v New Hampshire objevila v pondělní odpoledne. Odborníci na mořské živočichy z toho byli překvapení, jelikož k tomuto jevu ve státě dochází jen výjimečně. Předpokládali, že se nejspíš zamotala do rybářské sítě, a proto zemřela. Chtěli si být ale jistí, a tak přikázali pitvu.

K tomu musela být velryba transportována do laboratoře. Jenže jak přepravit zvíře, které váží dvě tuny a je dlouhé pět metrů? Newhampshireské úřady ani odborníci nepřišli s lepším řešením, než mrtvou velrybu zvednout bagrem a pokusit se ji nacpat do popelnice, ve které by byla přepravena dále.

První fáze, zvednutí bagrem, proběhla podle plánů. Stroj s tím neměl problém. Druhá fáze – vložení do popelnice, ale selhala tragicky. Velryba se do ní nevešla, bagru vyklouzla a spadla na zem.

Celou akci pozorovali šokování kolemjdoucí, kterým se akce podařila zachytit na video. Na něm je vidět, že popelnice je výrazně menší, než dvoutunové zvíře. Záznam tak přilákal spoustu pozornosti na sociálních sítích. „Bylo to hrozně špatné. Proč ji prostě nehodili zpět do moře?“ podivovala se jedna z uživatelek na Twitteru. „Je to morbidní, ale přesně tohle se stalo ve Family Guy,“ napsal jiný uživatel s odkazem na populární americký animovaný seriál.

Úřady připraví větší popelnici

Newhampshireské úřady si ze selhání nic nedělají. Plánují, že se pro velrybu vrátí s větší popelnicí, do které se skutečně vejde. „Trochu nám trvalo, než jsme logistiku vymysleli,“ přiznala Ashley Stokesová, manažerka záchranného týmu pro mořské savce ve Vědeckém centru Seacost.

Jenn Kennedyová z neziskové organizace Blue Ocean Society dodala, že se jednalo o druh plejtváka. Tito tvorové se můžou dožít až 50 let.

Na newhampshireském pobřeží se během posledního roku objevili jen tři mrtví plejtváci. Ve všech případech příčina jejich smrti nebyla objasněna.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi