Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Boží zásah? Po seniorce (82) vystřelili zloději, život jí zachránila Bible

Autor: Mii - 
19. září 2018
18:00

Víra v Boha možná může mnoha lidem připadat zbytečná, ale seniorce z Jižní Afriky doslova zachránila život. Když se do jejího domu ve městě Mahikeng na severu země vloupali zloději, kulka, kterou po ní vystřelili, se zasekla o její Bibli. Bezbranná seniorka tak vyvázla ve zdraví. Zloděje jejich neúspěšný pokus o vraždu natolik vyděsil, že ihned utekli pryč, informuje server Netwerk24.

Psala se sobota večer a Bettie Nelová, tak jako každou noc, spala ve svém domě na farmě v Jižní Africe. Zničehonic ji ale probudily hlasité zvuky v dolním patře, rozsvítila a šla se podívat, co se děje.

Okamžitě uviděla dva zloděje, kteří ji chtěli okrást. Neváhala a navzdory svému pokročilému věku vzala do ruky kolík do dveří, který ležel na zemi, a po jednom ze zlodějů jej hodila. Muž se naštval, vytáhl pistoli a po seniorce vystřelil.

Mohl to být Bettiin konec, nebýt Bible, která ležela na stolku vedle ní. Muž se totiž netrefil a kulka se nikam neodrazila, jelikož zůstala zaseknutá v knize. Oba zlodějové byli neobvyklou náhodou tolik zaskočeni, že se okamžitě otočili a utíkali pryč.

Policie v souvislosti s pokusem o vraždu hledá šest podezřelých. Seniorce z domu zmizela elektronika, útočníci navíc krumpáčem zranili její 61letou dceru a jejího 63letého přítele, kteří v té době v domě také spali.

Násilí proti farmářům budí emoce

K incidentu došlo jen krátce poté, co prezident Jihoafrické republiky Cyril Ramaphosa upozornil, že v JAR dochází k nárůstu násilí proti bělošským farmářům. Jen mezi lety 2016 a 2017 vzrostl počet jejich vražd o sedm procent. Plánuje proto reformy, v rámci kterých by došlo ke změnám ve vlastnictví půdy v zemi.

K tomu minulý měsíc promluvil americký prezident Donald Trump. Na Twitteru napsal, že farmáři bílé pleti se na jihu Afriky stávají oběťmi rasového násilí, jsou vyháněni pryč ze svých pozemků a zabíjeni. Instruoval proto ministra zahraničí Mikea Pompea, aby věc prošetřil.

Na to Ramaphosa odvětil, že nechápe, proč Trump řeší vlastnictví půdy v Jižní Africe, když zde nikdy nebyl. „Jižní Afrika patří všem lidem, kteří žijí v Jižní Africe. Nepatří Donaldu Trumpovi, ten si může nechat svoji Ameriku. Až ho potkám, tak mu to řeknu,“ napsal Ramaphosa na Twitteru.

Jihoafrický prezident, kterého příštího rok čekají volby, dříve uvedl, že vyvlastnění farem bělochů bez kompenzace by „smazalo ohromné historické bezpráví“ proti černé většině během koloniální éry a apartheidu. Výrok byl jedním z důvodů, proč Trump problematiku otevíral.

V Jihoafrické republice lidé bílé pleti vlastní 72 procent farem, oproti tomu lidé tmavé pleti jen čtyři procenta.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi