Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Prezidenta vypískali, poslanci odešli z parlamentu. Lidé ho mají za zloděje

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
19. září 2018
13:20

Nový zimbabwský prezident Emmerson Mnangagwa (75) vystoupil v parlamentu, před zákonodárci měl pronést úvodní řeč své vlády. Počátek jeho projevu však záhy přerušili poslanci opozičního hnutí protikandidáta Nelsona Chamisy, který zpochybnil výsledky červencových voleb. Politici začali pískat a pokřikovat, nakonec se zvedli a parlament opustili, uvedl deník Washington Post.

Vše začalo tím, že se členové Hnutí za demokratickou změnu (MDC) v čele s Chamisou během zahajovacího ceremoniálu, při příchodu prezidenta, odmítli postavit na jeho počest. Následně ho nenechali dočíst ani první větu připraveného projevu a začali na něj pokřikovat, podle svědků se ozýval i pískot. Přerušovali jej po celou dobu jeho proslovu.

Opoziční poslanci přerušili prezidentův projev a odešli z parlamentu:

Stejně jako dav, který se shromáždil před budovou parlamentu, nového prezidenta označili za zloděje. Nejvíc je pobouřilo, když Mnangagwa prohlásil, že volby byly svobodné, klidné a spravedlivé.

Mnangagwa slíbil ekonomický rozvoj i lepší zdravotnictví

Svoje gesto zakončili zákonodárci hromadným odchodem z jednací síně. Mnangagwa potom dokončil svou řeč. Povolební násilí i tvrzení opozice, že volby byly zmanipulované, označil za věc minulosti.

Potvrdil rovněž své předvolební sliby, ve kterých hovořil o oživení těžce poničené zimbabwské ekonomiky. „Nyní je na čase, abychom byli jako národ jednotní a rozvíjeli naši ekonomiku,“ uvedl prezident.

Mnangagwa přislíbil, že zahájí boj proti choleře, jejíž epidemii země čelí. Nemoc si vyžádala už 31 obětí, lékaři zaznamenali přes pět tisíc případů. Dodal, že se zasadí o revizi zdravotního systému a modernizaci nemocnic. Hodlá zlepšit i technickou infrastrukturu země, zvláště pak čističky vody.

Červencové volby v Zimbabwe byly prvními volbami po loňském sesazení Roberta Mugabeho, který zemi vládl od konce roku 1987. Mugabe odstoupil na nátlak armády a znovu už nekandidoval. Ve vedení země ho přechodně do prezidentských voleb nahradil jeho muž Mnangagwa, který zemi slíbil demokracii. I ze zahraničí ale zaznívají obavy, zda tento slib dodrží.

Zobrazit celou diskusi