Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hurikán Florence zeslábl, nebezpečí ale trvá. USA čelí mohutným záplavám, hrozí i tornáda

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
18. září 2018
15:16

Hurikán Florence už sice opustil Jižní i Severní Karolínu a zeslábl na tropickou bouři, živel však za sebou zanechal spoušť. Úder hurikánu a následné záplavy si vyžádaly už 32 obětí, mezi nimiž jsou i děti. Lidé ale stále ještě nejsou mimo nebezpečí, meteorologové varovali před tornády a dalšími povodněmi. Hygienici zase upozornili na bakterie, které se mohou nahromadit ve stojaté povodňové vodě, uvedla stanice CNN.

Hurikán minulý týden zasáhl východní pobřeží Spojených států a vyžádal si desítky obětí, tou nejmladší bylo sedmiměsíční batole. Dítě zemřelo i se svou matkou, když na jejich dům spadl strom. Počet mrtvých se odhaduje na 32 osob, úřady upozornily, že však nemusí být konečný.

Hladina vody stále stoupá

Meteorologové dnes očekávají nárazový vítr a silné deště. Stovky Američanů zůstávají odříznuti od únikových cest, silnice se v zasažených oblastech proměnily v řeky, jejichž hladina stoupá.

Někteří lidí na záchranáře čekali na střechách svých aut, (18. 09. 2018). Někteří lidí na záchranáře čekali na střechách svých aut, (18. 09. 2018). | ČTK

Tisíce domácností jsou stále bez proudu. „Tohle je naprostá katastrofa,“ komentoval situaci guvernér Severní Karolíny Roy Cooper. „Ve státě dál zuří bouře a řeky stoupají. Byl jsem upozorněn na to, že některé pitné zdroje vody byly pravděpodobně kontaminovány,“ dodal Cooper.

Meteorolog stanice CNN Michael Guy dodal, že by hladina vody měla během dneška kvůli vydatnému dešti stoupnout zhruba o 12 centimetrů. Národní meteorologická služba USA (NWS) uvedla, že by mohlo dojít k nejhorším záplavám v historii Severní Karolíny. Hrozí navíc protržení několika přehrad.

Postupný návrat domů

Obyvatelé některých pobřežních měst se ale od úterního rána pomalu vrací do svých domovů. Úřady ale varovaly, že mnohé cesty stále zůstávají zatopené, a lidé tak mohou mít s návratem domů potíže. Záchranáři vyzvali k opatrnosti. Na většině zasaženého území však platí doporučení, aby lidé nikam necestovali.

Nadále pokračují záchranné akce, hasiči na člunech i ve vrtulnících pátrají po těch, kterým voda znemožnila útěk. Asi nejhorší situace je ve městě Wilmington, které zůstalo zcela odříznuté od zbytku kraje. Už od neděle se tam skoro nelze dostat. Až v noci na dnešek se podařilo částečně zprovoznit jednu příjezdovou silnici, po níž dovážejí do města zásoby vody a potravin armádní nákladní vozy. 

Záchranáři poradili tamním občanům, aby si naplnili vany a další nádoby vodou, v případě, že by cesta do města byla znovu zatopena.

Povodněmi je částečně zasažená také jižní Virginie, jižně od Richmondu dokonce hlásili tornáda. Oblast hlásí jednu oběť, která zahynula pod troskami zřícené budovy. Bouře Florence se během dneška posune dál na severovýchod. Měla by projít přes západní Virginii a Pensylvánii a pokračovat směrem na New York a Boston. Živel se nyní pohybuje rychlostí 40 kilometrů za hodinu.

Škody za statisíce miliard korun

Televize CBS dnes uvedla, že škody po hurikánu Florence se zatím odhadují na zhruba 480 miliard korun. Už tato suma by Florence zařadila do první desítky hurikánů s největšími škodami v USA. Podle ekonomů ze společnosti Moody's Analytics ale bude výše škod zřejmě vyšší, stále totiž přicházejí zprávy o škodách v důsledku mohutných záplav.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi