Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bouře Helene se žene na Británii. Vichr a přívalové deště přinesou chaos

Autor: Darina Jíchová - 
17. září 2018
16:20

Velká Británie a Irsko se připravují na úder bouře Helene, která by měla plnou silou státy zasáhnout zítra. Živel se zatím pohybuje o rychlosti 120 kilometrů za hodinu. Meteorologové varovali před poryvy větru a přívalovými dešti. Od dnešního večera bude na britských ostrovech až do odvolání platit zvýšený stupeň výstrahy, uvedl deník Daily Mail.

Meteorologická stanice upozornila na nebezpečí padajících stromů, kvůli nimž může být přerušena či úplně zrušena železniční, letecká nebo trajektová doprava. Lidé se rovněž mají připravit na výpadky proudu a mobilních sítí.

Trable s dopravou

U pobřeží by si měli dát lidé pozor na vysoké vlny, prudký déšť může také vyvolat bleskové povodně. Bouře s sebou přinesla nepřirozeně teplé počasí, například dnes vystoupala teplota v Londýně až na 26 stupňů, průměrná zářijová teplota se přitom pohybuje kolem 18–19 stupňů, kolísat bude i tlak.

Meteorologové varují pře úderem bouře Helene:

Varování před silným nárazovým větrem platí pro severní a jihozápadní Anglii, jih Skotska a západní Wales. V Irsku meteorologové očekávají vydatný přívalový déšť a možné záplavy. „Helene se stále pohybuje nad Atlantikem, z kategorie hurikánů ale klesla na bouři, i tak očekáváme, že udeří silou až 120 kilometrů v hodině. Plnou silou zasáhne irské pobřeží a západní Skotsko,“ uvedl mluvčí Meteorologické stanice Mike Reading.

Pozor na vlny a vyvrácené stromy

Pro britské ostrovy zatím platí žlutá výstraha, podle odborníků by nemělo dojít k ohrožení lidských životů. Doporučují však obyvatelům, aby zbytečně neopouštěli bezpečí svých domovů. „Lidé musí počítat s tím, že bouře bude vyvracet stromy a právě padající stromy mají na svědomí nejvíce životů při zásahu bouře,“ dodal Reading.

S postupem do vnitrozemí bude síla bouře upadat, ustálí se zhruba na 80 kilometrech za hodinu a přetrvá po celý zítřejší den.

 

Zobrazit celou diskusi