Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Google odhalil záhadnou rádiovou stanici v Rusku. Je napojená na jaderné bomby?

Autor: Mii - 
17. září 2018
20:00

Je to téměř 50 let, co záhadná rádiová stanice v Rusku vysílá každý den a každou hodinu tón, který je každých pár sekund obohacen o bzučení. Existuje mnoho teorií, k čemu slouží, mezi nejčastější patří, že je schopná odpálit ruské jaderné bomby. Ruská armáda existenci rádia nikdy nevysvětlila ani neřekla, kde se nachází. Nadšenci ale tvrdí, že její lokace objevili na Google Mapách, píše server The Daily Star.

Vysílání je známé jako UVB-76 nebo pod jednoduchým názvem The Buzzer (česky Bzučák). Započalo v 70. letech minulého století a od té doby nepřestalo. Tón je slyšet každý den včetně svátků a víkendů celých 24 hodin. Jednou nebo dvakrát do týdne promluví do vysílání muž nebo žena, kteří hlasitě vykřiknou nějaké náhodné slovo jako „loď“ nebo „farmář“.

To je vše. Nic víc se člověk z vysílání nedozví. Každý si přitom může rádio naladit na frekvenci 4625 kHz, není uzavřená. Účel vysílání není znám, stejně jako to, kdo rádio provozuje.

Protože se k rádiu váže tolik tajemství, celých 50 let své existence vzbuzuje pozornost veřejnosti i expertů. Má dokonce svůj fanklub, byť jeho členové přiznávají, že netuší, co poslouchají. Netuší to totiž nikdo. „O tom signálu nemáme vůbec žádné informace,“ přiznal pro BBC expert na signální komunikaci David Stupples.

Skupina nadšenců Priyom nicméně tvrdí, že odhalila, odkud rádio vysílá. Jde o dvě lokace, jedna je nedaleko Petrohradu a druhá nedaleko Moskvy. Obě lze nalézt na Google Mapách. Ta u Petrohradu se nachází na souřadnicích 60°18'40.1"N 30°16'40.5"E a ta u Moskvy 55°25'35"N 36°42'33"E.

Součást ničivého sytému Mrtvá ruka?

Byť o rádiu nejsou žádné informace, obecně se předpokládá, že patří ruské armádě, i když ta to nikdy nepotvrdila ani nevyvrátila. Vysílání začalo během studené války a po pádu Sovětského svazu ještě posílilo. Když například v roce 2014 došlo k anexi Krymu, jen 24 hodin po události se z rádia ozval hlas, který říkal „T-E-R-R-A-K-O-T-A“.

Teorií, co je účelem stanice, existuje několik. Nejznámější je, že se jedná o součást systému známého za studené války jako Mrtvá ruka nebo Perimetr. Ten měl být ultimátní zbraní proti Západu – v případě, že by Rusko zasáhla jaderná bomba, systém by odpálil odvetnou jadernou bombu.

Rusko po pádu Sovětského svazu tvrdilo, že systém zrušilo. Existují ale obavy, že si jej ponechalo a naopak ho ještě zdokonaluje. Rádio by podle teorií mělo být jeho součástí, a jakmile by tón přestal znít, došlo by k jaderné katastrofě.

Mezi další teorie patří, že vysílá zprávy tajným agentům nebo ponorkám. Skutečný účel rádia ale může být zcela jiný.

xB_H ( 6. března 2019 20:54 )

no informace podavate docela zkreslene. Provoz na pasmu je pomerne casty ale spise pres den a v rannich hodinach. Problem je ze pres den nejsou dobre podminky na sireni kratkych vln a bzucak tak lze poslouchat hlavne ve vecernich hodinach, kdy je na nem provoz minimalni cili to vypada jako ze vysila obcas ale neni tomu tak. Dalsi lez je, ze vysila obcas nejaka slova. To vubec neni pravda. Krom testovaciho provozu vzdy vysila sekvenci cisel a pismen popr. cislo a slovo nejakeho vyznamu. Vzhledem k tomu, ze v relaci se casto vyskytuje slovo vozduch se domnivam, ze jde o system PVOS.Prerusovana nosna bude pravdepodobne slouzit k nejakemu ovladani ale zcela urcite nejde o aktivaci zbranovych systemu. Osobne jsem vypadky nekolikrat zachytil cili jde o system pomerne nespolehlivy a za dalsi v krizove situaci, kterou jsem take zachytil mela nosna jiny ton. Sekvence cisel a pismen bude pravdepodobne zasifrovana letecka planzeta. V dobe miru jde vicemene o to aby byla shodna sifra na vysilaci a prijimaci strane cili pres vysilac se zasle kodovana zprava podle sifrovaci tabulky, na druhe se dekoduje a prostrednictvim dalnopisu nebo nejake linky k tomu urcene se testuje shoda.

fotrpjotr ( 18. září 2018 05:07 )

Touto radiovou stanicí ovlivňuje Rusko volby v USA.

ja-stana ( 17. září 2018 23:00 )

Vy jste to trefil. Hezkéééééé

gabreta ( 17. září 2018 22:19 )

Jestli to zařízení ale neposílá přesouváním v prostoru Novičok do Anglie!!

ja-stana ( 17. září 2018 20:17 )

Tak padesát roků jsou všichni experti v pérdeli, ale to kdo jim otrávil Skripala a nejen jeho, věděli hned.

Zobrazit celou diskusi