Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Houpačky zrezivěly, tráva zčernala. Na Krymu museli evakuovat 4000 dětí

Autor: Mii - 
17. září 2018
13:15

Nejdřív se do jednoho města na Krymu dostala podivná mlha. Pak v jiné obci náhle zrezivěly kovové předměty jako houpačky na dětských hřištích. A tráva na polích zčernala. Ukrajinsko-krymská hranice se potýká s průmyslovým znečištěním obřích rozměrů a už 4000 dětí muselo být kvůli stále častějším alergiím a problémům s dýcháním evakuováno pryč. Informuje o tom server The New York Times.

Není to klasické znečištění, ale přímo ekologická katastrofa. Tak lékaři a ekologové hodnotí situaci, ke které došlo na hranici mezi Ruskem kontrolovaným Krymem a Ukrajinou. V regionu, kde od násilné anexe z roku 2014 panuje vysoké napětí.

Přesnou příčinu znečištění oficiálně ještě nikdo neidentifikoval, podle úřadů se všechno seběhlo letos v srpnu. Jak krymská, tak ukrajinská strana považují přitom za hlavního původce krymskou chemickou továrnu Titan, která vyrábí oxid titaničitý. Jde o prášek, který je častou přísadou například malířských barev, zubních past nebo kosmetiky.

Strany už se ale neshodnou na tom, jaká aktivita Titanu způsobuje znečištění. Továrna si v průběhu let vytvořila na svém pozemku jezero, kam umisťuje odpadní síru. Ta se postupně okyseluje a podle ruských úřadů je právě toto jezero zdrojem problému. Ukrajina se domnívá, že za to může současná výroba v továrně.

Krymská továrna Titan, která je údajně zodpovědná za náhlé znečištění. Krymská továrna Titan, která je údajně zodpovědná za náhlé znečištění. | reprofoto Facebook Ruslan Wolf

Ať už je zdroj jakýkoli, místní lidé jeho efekty pociťují. Obyvatelé nacházející se nedaleko továrny téměř nevycházejí ven a neotevírají okna. Všiml si toho i Abdureshyt Dzepparov, který začátkem září projížděl městem Armjansk. „Vypadalo to tam hrozně nepřirozeně. Ve městě nikdo nebyl. Ze stromů byly opadané listy, i když ještě ani nebyl podzim. Tráva na polích byla černá,“ popisoval svědek podivnou scenérii.

Liliana: Sirný vítr známe, ale tohle už je moc

Než došlo k anexi Krymu, jezero u továrny zásoboval kanál odkloněný z řeky Dněpr v Ukrajině. Jenže jelikož země anexi poloostrova neuznává, zásobování vody kanálem utnula. Jezero tak během letošního extrémně suchého léta začalo vysychat, čímž se okyselená síra obsažená v něm začala koncentrovat. Nikdo to navíc neřešil.

V té samé době si lidé na obou stranách hranice začali stěžovat na kašel, alergie a pocity pálení v nose a hrdle. „Lidé jsou napjatí a velice nervózní. Mají strach o své zdraví a budoucnost,“ vyprávěla Světlana Godunová, pneumoložka, která navštívila 12 zasažených vesnic.

Ještě nedávno přitom obyvatelům Titan nevadil. „Byli jsme zvyklí, že když naším směrem vanul vítr, obsahoval síru. Ale nikdy nebyl všude rez. Pokud z toho rezaví kov, tak co to pak udělá s našimi plícemi,“ podotkla místní rezidentka Liliana Simejková.

Kontaminované jsou i hrušky a jablka

Ruské úřady se před týdnem rozhodly továrnu uzavřít. Pokud ale za znečištění může skutečně jezero, pak to nijak nepomůže. Zároveň evakuovaly 3000 dětí do vzdálenějších oblastí, aby znečištění nebyly vystaveny. Ukrajina jich evakuovala necelých 1000. V Armjansku byl vyhlášen stav ohrožení.

Lidé postupně hlásí nejen problémy s dýcháním, ale i bolesti žaludku z konzumace kontaminovaného ovoce. „Znečištění padlo i na hrušky a jablka,“ vysvětloval Viktor Korolenko, šéf zdravotního odboru ukrajinského regionu Kherson, který sousedí s Krymem. Oboje ovoce bylo sklízeno právě v období, kdy začaly největší problémy.

hirenaa ( 17. září 2018 17:28 )

v techto zemích jsou lide jen pokusní králíci

zada ( 17. září 2018 14:34 )

Když hodně vyráběl v Parubicích Semtín... a další chemičky u nás, to bylo taky pošušňáníčko! Zvláště ranní mlhy, nízký tlak udělala taky svoje.... , sem tam výbuch....moooooc hezký. Každá chemická továrna - udělá s přírodou a lidmi okolo svoje, nejenom v Rusku. Buď mají práci lidi, a jde o zdraví. Nebo nemají práci a ...

Zobrazit celou diskusi