Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Orbán vyzval Macrona na souboj. Zůstane EU liberální, nebo se vydá cestou populismu?

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
17. září 2018
18:52

Maďarský premiér Viktor Orbán vyzval na osobní souboj francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Tématem jejich debaty má být ideologická budoucnost Evropy, kdy Macron má reprezentovat liberální hodnoty Evropské unie a Orbán populismus, který se v Evropě za poslední rok značně rozmohl, uvedl deník Telegraph.

Podle novinářů Telegraphu se schyluje k debatě mezi Orbánem a Macronem, maďarský premiér k ní Francouze vyzval prvně už v červnu na summitu lídrů EU, znovu pak minulý týden. Orbán je také toho názoru, že ve volbách do Evropského parlamentu v květnu příštího roku získají nejvíce mandátů populisté. Populismus je podle něj také jedinou cestou pro EU.

Střet populistů a liberálů

Orbánova  opakovaná „výzva“ prý francouzské europoslance dost podráždila, nicméně se jedná o premiérův typický konfrontační styl. Maďarský politik si vybudoval značnou síť populistických spojenců napříč členskými státy EU a snaží se svrhnout tradiční liberální vedení Unie, dodává deník Telegraph.

Napětí mezi populisty a liberály v EU se stupňuje, zvláště po jednání z minulého týdne, kdy europoslanci doporučili, aby EU proti Maďarsku zahájila řízení v rámci Článku 7 kvůli vážnému ohrožení unijních hodnot. Rozhodnutí bylo přijato v poměru 448 ku 197 hlasů, 48 europoslanců se zdrželo.

Orbánův protiútok

Orbán je mimo jiné viněn z antisemitismu, přísné imigrační politiky, omezování svobody tisku nebo podrývání autority univerzit. Maďarský premiér okamžitě spustil protiútok. Obvinil Evropskou unii, že chce Maďarsku vzít právo chránit si své hranice. 

„Chtějí sem (do Maďarska) z Bruselu poslat placené vojáky, kteří vpustí migranty,“ řekl podle agentury MTI Orbán. „Plán je takový, že jestliže nemůžou přinutit Maďarsko, aby dovolilo migrantům vstoupit, zbaví tuto zemi práva kontrolovat své hranice,“ dodal. „Maďarsko své hranice bude chránit, bude nelegálním migrantům dál bránit vstupu do země… a jestli bude třeba, vzepřeme se vůli EU,“ hrozí Orbán.

Boj o duši Evropy

Premiér rovněž uvedl, že za ultimátem EU stojí německá kancléřka Angela Merkelová a prezident Macron. Podle politologů se schyluje k boji o „duši Evropy“, kdy na jedné straně stanou nacionalisté jako Orbán nebo italský ministr vnitra Matteo Salvini a na druhé liberálové jako Macron. Orbán se už dříve nechal slyšet, že EU je rozdělena do dvou táborů, pro- a protiimigračního.

Macron jeho výzvu přijal. „Nacionalistům rozhodně nehodlám ustoupit ani o píď, jestli mě vidí jako jejich hlavního oponenta, budu jím,“ reagoval francouzský prezident. Spor mezi oběma tábory vyvrcholí během voleb do europarlamentu, shodují se politologové. „Problematika je jasně daná a liberálové i nacionalisté okolo ní postaví své kampaně,“ uvedl Andrew Duff, předseda Spinelliho skupiny.

Macron se chystá na Orbánovu výzvu

Stejně jako Orbán, také Macron svolává své spojence, vedle Merkelové to bude například i bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt a jeho Aliance demokratů a liberálů pro Evropu (ALDE). Verhofstadt je dlouholetým protivníkem Orbánovy politiky.

Předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani uvedl, že podobné řízení jako proti Maďarsku plánuje zahájit i proti Maltě, Rumunsku a Slovensku.

tojsemale_ctverak ( 17. září 2018 20:13 )

 Macron by měl být verejne pověšen!!!

Zobrazit celou diskusi