Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hurikán zabil miminko v mobilním domě. Florence už má v USA 17 obětí

Autor: ČTK, vei - 
17. září 2018
07:10

Hurikán Florence si ve státech Severní a Jižní Karolína vyžádal podle nejnovější bilance už 17 lidských životů. Jednou z posledních obětí bouře je tříměsíční dítě, které zemřelo v mobilním domě, na nějž spadl strom. Bouři, jež rovněž uvěznila stovky lidí v jejich domovech a na řadě míst přerušila provoz, doprovázejí mimořádné lijáky. Především Severní Karolínu podle CNN přitom to nejhorší teprve čeká, v následujících dnech tam hrozí další mohutné záplavy.

Hurikán v pátek udeřil na východní pobřeží USA a v neděli zeslábl na tropickou depresi. Už v sobotu americký prezident Donald Trump vyhlásil stav přírodní katastrofy v osmi okresech Severní Karolíny, které Florence zdevastoval.

První odhady škod po hurikánu hovoří o deseti až šedesáti miliardách dolarů (219 miliard až 1,3 bilionu korun). Doposud je například hlášeno téměř 800 tisíc domovů a firem, které přišly o elektrický proud. Hrozí také ekologické škody způsobené přívaly vody, jež mohou vyplavit z průmyslových podniků, včetně chemických továren, toxické látky.

Úřady očekávají, že deště potrvají ještě tento týden a způsobí vylití řady vodních toků z břehů, a to nejen v Severní a Jižní Karolíně. Vydatné srážky se předpokládají i ve státech Virginie a Západní Virginie.

Přímořské město je odříznuté od světa

Úřady v Severní Karolíně vyzvaly lidi, aby v tomto státě vůbec nevyráželi na cesty. Mnoho silnic a dálnic je neprůjezdných, přímořské město Wilmington je kvůli zaplaveným komunikacím odříznuté od světa. V Severní Karolíně podle úřadu místního guvernéra nyní působí asi 9000 vodních záchranářů, ale pomoc potřebuje daleko více lidí.

Městu po jedné katastrofě hrozí další

Panují také obavy o osud města Lumberton v Severní Karolíně, které bylo už v roce 2016 zaplaveno při úderu hurikánu Matthew. Hrozí zde další katastrofa, neboť řeka Lumber proniká nedávno opravenou protipovodňovou hrází, uvedla CNN.

Střed bouře se v neděli večer místního času (v noci na pondělí českého času) nacházel 40 kilometrů od města Greenville v Jižní Karolíně, uvedlo Národní středisko pro hurikány (NHC). Florence postupovala západně rychlostí 22 kilometrů za hodinu, doprovázely ji větry o rychlosti 56 kilometrů za hodinu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

europa ( 17. září 2018 09:13 )

Co je to proti tisícům a tisícům mrtvých, které američtí vojáci zavraždili v zemích, kde nemají vůbec co dělat? Co je nějaký hurikán proti zlu, které šíří USA po světě?

Zobrazit celou diskusi