Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Portoričané zuří z Trumpa: Popřel, že si u nich hurikán Maria vyžádal 3 tisíce životů

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
14. září 2018
15:17

Americký prezident Donald Trump tenhle týden už jednou rozčílil Portoričany, když vládní pomoc poskytnutou po úderu hurikánu Maria označil za „neuvěřitelně úspěšnou“. Guvernér Portorika Ricardo Rossello mu obratem připomněl, že řádění hurikánu si vyžádalo 3 tisíce obětí, takže mise zas tak „neuvěřitelně úspěšná nebyla“. Trump na výtku reagoval na Twitteru, kde ve svém příspěvku popřel, že si živel vyžádal 3 tisíce životů. Výrokem rozzuřil nejen Portoričany, uvedla stanice CNN.

„Tři tisíce lidí v Portoriku rozhodně neumřely. Když jsem ostrov opouštěl potom, co se bouře tudy přehnala, mluvilo se zhruba o 6 až 18 mrtvých. To číslo se moc nezvětšovalo. Po nějakém čase najednou přišli se 3 tisíci obětí,“ tweetoval v době, kdy se státy Severní a Jižní Karolíny připravují na příchod hurikánu Florence.

Bílý dům žehlil Trumpův přešlap

Jeho příspěvek pobouřil Portoričany, kritikou nešetřili ani republikánští a demokratičtí zákonodárci. Ti jeho slova přímo označili za lži. Mluvčí Bílého domu Hogan Gidley následně publikoval rychlé prohlášení, ve kterém uvedl: „Každá smrt, ke které došlo před, během a po zásahu hurikánu Maria, je tragédií. Prezident Trump a celá jeho vláda plně stojí za Portorikem.“

„Prezidentův tweet byl určen liberálním médiím a starostce města San Juan, která se šířením lživých zpráv snažila zneužít situace a falešně obvinit prezidenta z toho, že v době neštěstí tamní obyvatele nepodpořil,“ dodal Gidley.

„Bůh nám pomáhej.“

Starostka portorické metropole Carmen Yulínová Cruzová reagovala na Trumpův výrok o vládní pomoci. „Pokud si myslí, že smrt 3000 lidí je úspěch, pak nám všem pomáhej Bůh,“ uvedla politička, která se s Trumpem dostala do sporu již loni. Stejně jako nyní mu vyčítala, že jediným slovem neprojevil Portoriku svou účast a místo toho při své návštěvě rozhazoval mezi obyvatele papírové utěrky stylem hráče basketbalu.

Výsledky nezávislé studie

Na přelomu srpna a září Univerzita George Washingtona vydala zprávu, ve které stálo, že hurikán Maria a jeho následky si přímo a nepřímo vyžádaly 2975 obětí, číslo dalekosáhle převyšovalo původně odhadovaných 64 mrtvých.

Od Trumpova výroku se distancovali i přední republikáni. Předseda sněmovny Paul Ryan uvedl, že nemá důvod zpochybňovat závěry studie. „Projížděl jsem celý ostrov, byl kompletně zdevastovaný, živel zničil celou infrastrukturu. Stovky, tisíce lidí byly odříznutí od pomoci. Zpráva nám předkládá fakta,“ řekl Ryan.

„S prezidentem nesouhlasím, nezávislá studie tvrdí, že na ostrově zahynuly tisíce lidí, potvrdil to i tamní guvernér. V Portoriku jsem byl od tragédie už sedmkrát a tu zkázu jsem viděl na vlastní oči. Ztráta tolika lidských životů je zničující, Portoriku budu dál pomáhat,“ sdílel na svém Twitteru guvernér Floridy Rick Scott.

FEMA si sype popel na hlavu

Přestože se prezident za záchrannou akci a pomoc na Portoriku pochválil, Federální agentura pro zvládání krize (FEMA) přiznala, že v loňském roce během série hurikánů byla zcela vytížená a na Portoriku selhala.

Vedení FEMY uvedlo, že agentura na hurikán Maria reagovala se zpožděním, navíc víc než polovina jejích pracovníků, kteří byli na ostrov vyslaní, neměla pro misi dostatečnou kvalifikaci.

Agentura prohlásila, že během roku provedla potřebné změny a situace se už nikdy nebude opakovat. „Rozšířili jsme řady našich pracovníků, do každého týmu přibyli zdravotníci. Zvětšili jsme i zásoby připravené pro krizi, abychom do postižených oblastí rychle mohli dostat pitnou vodu, léky, potraviny, generátory a palivo,“ oznámil krizový manažer FEMY Brock Long.

Hurikán Florence se přihnal do USA

„Cvičili jsme i bleskovou evakuaci z odříznutých míst a oblastí, kde zkolabovala infrastruktura,“ dodal Long. Americké státy Severní a Jižní Karolína dnes čelí náporu hurikánu Florence. Živel zasáhl pobřeží a způsobil záplavy. Záchranáři zahájili evakuaci lidí ze zatopených budov.

Zobrazit celou diskusi