Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ruská propaganda v akci. Jaký byl účel rozhovoru s muži obviněnými z otravy Skripala?

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
14. září 2018
13:00

Už na první pohled působil rozhovor s dvěma Rusy obviněnými z útoku na bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala (67) strojeně. Alexandr Petrov a Ruslan Boširov potvrdili, že v době otravy, tedy 4. března, v Británii byli. Uvedli také, že navštívili i Salisbury, kde Skripal žije. Trvali však na tom, že tam byli jen jako turisté. Interview, které přinesla ruská zpravodajská síť RT, ale mělo úplně jinou funkci. Bylo součástí ruské propagandy, zamířené hlavně na ruské sympatizanty, uvedla stanice CNN.

Boširov a Petrov v rozhovoru prohlásili, že v Salisbury byli, protože se chtěli podívat na tamní katedrálu a pak na nedaleký Stonhenge. Výlet jim ale zkazilo špatné počasí, a tak se procházeli po městě, do Salisbury zavítali v sobotu 3. března a potom i v neděli, kdy k otravě Skripala a jeho dcery Juliji (33) došlo.

Dvojici Rusů Alexander Petrov a Ruslan Boširov viní Britové z útoku novičokem. Na snímku zachyceni při obhlídce Salisbury. Dvojici Rusů Alexander Petrov a Ruslan Boširov viní Britové z útoku novičokem. Na snímku zachyceni při obhlídce Salisbury. | Reuters

Do Salisbury přijeli kvůli katedrále

Nad tímto prohlášením lidé kroutili hlavou, britská vláda navíc o jejich vině nepochybuje. Prokurátoři jsou si jistí, že ani Petrov, ani Boširov nejsou civilisté, ale jsou členy vojenské rozvědky GRU. Experti z CNN poukázali na to, že rozhovor mohl mít další rozměr. Rusko, obzvláště pak vláda prezidenta Vladimira Putina, si jsou dobře vědomy síly propagandy.

Počátkem týdne Putin vystoupil s prohlášením, že úřady identifikovaly muže, které Británie viní z útoku na Skripala. Tvrdil, že jsou to civilisti. Dodal, že doufá, že se muži sami přihlásí na policii a pomůžou objasnit celou situaci. O den později prokremelská stanice RT přinesla rozhovor s Boširovem a Petrovem.

Průhledné lži

Jejich výstup byl naprosto směšný a zcela protiřečil důkazům, které předložili britští vyšetřovatelé a o jejichž věrohodnosti nepochybují ani spojenci Británie. Jejich výpověď byla i v rozporu se záběry bezpečnostních kamer, které zachytily jejich pohyb po Salisbury. Jaký tedy měl rozhovor smysl?

Ruská vláda se neobává toho, že by kdy Petrov nebo Boširov stanuli před britským soudem. Kreml nevydává ruské občany stíhané v jiných zemí. Spravedlnosti unikají i muži obvinění z vraždy jiného exagenta Alexandra Litviněnka. Účel celého interview byl prostý, mělo v ruských sympatizantech vzbudit další pochyby o verzi Skripalova případu, kterou představila britská vláda.

Konspirátoři v akci

Někteří konspirátoři už před časem spekulovali o tom, že do Skripalovy otravy je zapletená vojenská chemická laboratoř Porton Down, která se nachází blízko Salisbury. Teorii založili na tom, že je to jeden z nejpřísněji střežených objektů, ve kterém nikdo přesně neví, co se zkoumá. Uvádějí, že Skripala a jeho dceru neotrávil „ruský“ novičok, ale nějaký toxin z tamní laboratoře, který pouze spadá do stejné jedové kategorie.

Ve svých konspiracích dokonce zapochybovali i o tom, zda Rusové skutečně měli důvod ke Skripalově likvidaci. Uvedli také, že záběry z bezpečnostních kamer lze lehce zmanipulovat. Interview se chytil i bývalý diplomat Craig Murray, který oficiální verzi Skripalovy otravy zpochybnil už několikrát.

Murray dohledal, že některé cesty kolem Stonehenge byly v tu dobu skutečně kvůli špatnému počasí uzavřené. Poukázal i na to, že snímky z bezpečnostních kamer ukazují podezřelé ve stejném čase na dvou různých místech. Svůj výklad zakončil tím, že by britské úřady neměly zpochybňovat to, že tam Rusové mohli být jako turisté. „Přece jenom salisburská katedrála je opravdu slavná,“ uvedl Murray.

NATO: Je to ruská strategie

To je přesně ten efekt, kterého chtěl Kreml dosáhnout, chtěl vyvolat chaos a pochyby. Rusové dostali britské vyšetřovatele a vládu do nepříjemné pozice. Zbývá jim teď jediné, musí prstem znovu ukázat na Rusko a trvat na tom, že to udělali ruští agenti. Kreml na druhou stranu může dál jen mlčet a nechat v lidech bujit  pochyby, uvádí odborníci.

K situaci se vyjádřili rovněž experti z NATO, postoj ruské vlády ke Sripalově případu označili za jejich obvyklou strategii, kterou země využívá již řadu let. „Jejich postup má čtyři kroky. Zaprvé celý problém nebo obvinění popřou, zadruhé předložené důkazy, výpovědi a závěry vyšetřovatelů zcela překroutí. Dále se snaží od kauzy odvést pozornost, závěrečným krokem je vyvolat v lidech pocit zděšení,“ popsali lidé z NATA. „Viděli jsme v praxi hlavně v roce 2014 během anexe Krymu.“

Západ není přesvědčen, pochyby byly i v Rusku

Ruský deník Kommersant dnes ve svém komentáři napsal, že výpověď Boširova a Petrova Západ nepřesvědčila. Pochybnosti vyjádřil mimo jiné například i ruský opoziční politik Dmitrij Gudkov, který výpověď o touze navštívit salisburskou katedrálu obou mužů označil za fráze z wikipedie. 

Petrohradský zpravodajský server Fontanka.ru se pozastavil nad vyprávěním Rusů o špatném počasí a sněhové břečce v ulicích. Upozorňuje, že muži nevysvětlili, proč do Británie přijeli právě v březnu. Dodává navíc, že příběhy o pití horké kávy zní od Rusů přinejmenším směšně. „Připustíme, že jste cestovali sami bez žen a dětí, což samo o sobě je pro Rusa divné. Kde je ale koňak?“

V USA zajišťují bezpečí svých dvojitých exagentů

Rozhovor, jak připomněli odborníci na ruskou propagandu, měl ale jasný cíl, navíc vyslal zprávu i ruským zběhům a opozici, ukázal jim, jak snadno můžou zamaskovat pokus o vraždu. V návaznosti na to začaly americké tajné služby prověřovat bezpečí ruských dvojitých exagentů žijících v USA.

Ohrožení ze strany prezidenta Putina, bývalého agenta sovětské tajné služby KGB, je podle amerických činitelů „reálné a všudypřítomné“. Podle bývalého experta FBI Mikea Rochforda jde o „temné dědictví mrtvého sovětského režimu“.

Nezadat ( 14. září 2018 13:49 )

Potrhlým anglánům nebo spíš už pojebané křižovatce víc jak vesničtí voříšci u nás věří už jen dement.Neumí už ani s falšovat záznamy a jasně se projevuje kulturní obohacení k debilitě.Z IQ 120 se obohatili na IQ blbé tykve.

Zobrazit celou diskusi