Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Málo jídla a žádný toaleťák, zavřeli nás do klecí.“ Uprchlíci promluvili o centrech

Autor: Darina Jíchová - 
14. září 2018
16:08

Uprchlíci, kteří po přechodu amerických hranic skončili v detenčních centrech, promluvili o tom, v čem museli několik týdnů, mnohdy měsíců žít. Lidé už tak znavení cestou měli prý k dispozici jen minimum jídla a vody a desítky omdlévaly dehydratací. Dozorci na noc nezhasínali světla a lidé nemohli spát. Haly, ve kterých byli drženi, byly špinavé, uvedl deník Guardian.

Reportáž, kterou sestavili novináři Guardianu, pochází od lidí, kteří byli drženi v centru u města McAllen na jihu Texasu. Jednalo se o zařízení, kam byli umístěni dospělí a malé děti. „Dnem i nocí byl slyšet pláč hladových dětí,“ řekl Rafael Martinez, jeden z uprchlíků. „Podmínky byly nehygienické a byla tam hrozná zima,“ dodala jeho žena Kimberly. Do USA přišli společně s jejich tříletou dcerou, rodina utekla z Hondurasu, chtěli získat politický azyl.

Útok před válkou gangů

„Celá hala byla špinavá a zatuchlá,“ popisují uprchlíci, kteří jihotexaskému centru přezdívali „Mrazák“. „Neumíte si to představit, přišla jsem si naprosto bez života, jako kdyby z nás vysáli i ty poslední zbytky naděje,“ popsala Martinezová.

Z Hondurasu utíkali před násilím gangům, o zpřísnění zákonu o migraci, který prosadil prezident Trump, věděli. Útěk z vlasti byl ale jedinou možností, jak se zachránit. Při válce tamních gangů zahynula podstatná část jejich rodiny. „Věděli jsme, co se děje, i to, že nám zřejmě azyl neposkytnou. Nečekali jsme ale, že nás zavřou, že budeme trpět hladem a zimou. Taky jsme nečekali, jak krutě s námi budou lidé z imigračního úřadu zacházet,“ svěřil se Martinez.

USA kvůli dětem přerušily stíhání přistěhovalců bez dokladů USA kvůli dětem přerušily stíhání přistěhovalců bez dokladů | ČTK

„Jako dobytek“

„K jídlu nám dávali sendvič, pro dceru pár sušenek. Voda tam byla silně chlorovaná, spoustu lidí mělo žaludeční problémy. Zavřeli nás do klecí jako dobytek,“ uvedl Martinez. „Koupelny a záchody se vůbec neuklízely. Toaletní papír jsme neměli vůbec, než umožnili vstup lékařům, neměli jsme ani žádné léky. Tenké přikrývky recyklovali. Nově příchozí dostávali deky lidí, kteří byli převezeni jinam. Neprali je,“ vysvětlila Martinezová.

„Neměli jsme ani zubní kartáčky nebo pastu, i když to už byla maličkost. V centru nebyl ani dostatek karimatek a matrací,“ doplnila svou výpověď.

Jejich rodina byla posléze přemístěna do jiného zařízení, kde čekají na soud, který rozhodne o udělení azylu, nebo o deportaci. „Situace je znatelně lepší, jsme v podstatě svobodní, vyjma černého sledovacího náramku,“ pronesla Martinezová.

Svědectví lékařů a zdravotních sester

Novináři rovněž zpovídali lékaře a zdravotní sestry, kteří jako dobrovolníci nabídli uprchlíkům svou pomoc. „Podmínky v Mrazáku byly šílené, mezi lidmi se rychle šířila střevní viróza, mnoho mělo problémy s dýcháním. Vhodný nebyl ani přístup stráže z imigračního. Přidělaná ostraha byla krutá, křičeli na děti a vysmívali se osudu uprchlíků,“ uvedla jedna ze zdravotních sester.

„Chtěli po nás, abychom byli potichu, hrozili, že nám sníží už tak nízkou teplotu,“ tvrdí Martinezová. „Spousta z nich rovněž pocházela z Latinské Ameriky, pro nás ale najednou neměli slitování,“ dodala.

Reportéři mluvili s desítkami uprchlíků a ne všechna detenční centra byla tak hrozná, nejhorší zážitky mají zřejmě právě lidé z McAllenu. Tamní zařízení nebylo zbudováno na dlouhodobé držení uprchlíků, mělo sloužit jako přestupní stanice na maximálně 72hodinovou vazbu. Migranti z Jižní a Střední Ameriky tam ale strávili týdny.

ICE: McAllen není náš

Stížnosti na detenční zařízení nejsou spojeny jen s Trumpovou vládou, humanitární organizace na ně upozorňují již řadu let. Úřad pro přistěhovalectví a výběr cel (ICE) se brání tím, že tzv. Mrazák nebyl pod jejich přímou správou, zodpovídala za něj prý jejich sesterská organizace. Správa pro cla a ochranu hranic (CBP) rovněž popírá, že by v nějakém detenčním zařízení docházelo k takovému zacházení. „K lidem ve vazbě jsme se chovali s úctou,“ uvedl tiskový mluvčí CBP.

Politika nulové tolerance

Prezident Trump na jaře 2018 vyhlásil politiku nulové tolerance vůči nelegálním migrantům, kteří do USA přicházeli. Nejvíce jich pocházelo z Latinské Ameriky. Zpřísnění pravidel pro poskytování azylu vedlo k rozdělování rodin na hranicích.

Zatímco dopadení dospělí migranti putovali do vazby, děti byly odebrány a umístěny do detenčních center. Federální soud v červnu nařídil Trumpově vládě, aby byly děti vráceny rodičům, kteří čekají, zda se jim podaří zvrátit možnou deportaci. Problematické byly ty případy, kdy rodič již byl deportován, ale dítě zůstalo v USA.

salto ( 17. září 2018 07:34 )

Suchý listí pr.el čistí.

jity ( 15. září 2018 10:53 )

To je jako kdybych se vloupala k někomu, kdo je miliardář a chtěla aby se se mnou rozdělil, živil mi a poskytl nadstandart. Jak nějací uprchlíci přišli na to, že mají na něco nárok?

gabreta ( 14. září 2018 23:12 )

Jó, měli utéct do EU!! Brusel by jim poskytnul lodě i letadla a měli by se jak prasata v žitě !!!!

skp705 ( 14. září 2018 22:49 )

V Traiskirchen to nebylo lepsi. Jen nemeli klece a jidlo nebylo spatne. Prezili jsme to.

jajas ( 14. září 2018 19:21 )

Hlavně že má každý pořád u ucha mobil! To volají zadara? Kde na to berou?

Zobrazit celou diskusi