Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Ochránci propustili krávy z biofarmy. Čtyři dojnice se obratem přežraly k smrti

Autor: Mii - 
13. září 2018
15:10

Byl to zřejmě dobrý úmysl, výsledek měl ale katastrofální. Na biofarmu v Německu vnikla skupina aktivistů za práva zvířat a za tmy z ní propustila chované krávy. Zvířata okamžitě zamířila ke krmným žlabům. A jelikož nebyla pod dozorem, sežrala tolik potravy, že čtyři dojnice obratem zemřely. Dalších 40 zvířat se nachází v kritickém stavu. Informuje o tom německý server Berliner Zeitung.

Celý incident se odehrál minulý týden v noci ze soboty na neděli. Ochránci vnikli na farmu Liebenwalder Agrar GmbH v Braniborsku, kde bylo 300 krav a 600 kusů dalšího dobytka. Jelikož jde o ekologický podnik dodržující přísné bio standardy, všechna zvířata se denně volně pasou na volném prostranství. A aby byla živena co nejlépe, denně dostávají ještě speciální obilnou směs.

Problémem ale je, že tato obilná směs je extrémně koncentrovaná. Každá kráva jí každý den dostane nanejvýš dva kilogramy, jinak jí hrozí smrtelné nebezpečí. Jenže když aktivisté krávy z jejich stodol propustili, některé snědly až 10 kilogramů směsi. Mohly totiž chodit volně po areálu a jako první narazily právě na žlaby s obilím, jež se nachází přímo u stodol.

Čtyři krávy na místě zemřely na předávkování. Dalších 40 utrpělo metabolickou poruchu a skončilo v péči veterinářů. Zda přežijí, není jisté, podle ředitelky farmy Anji Schiemannové jejich vyhlídky nejsou pozitivní. „Škody na játrech jsou příliš velké. Byl to moc koncentrovaný zdroj,“ uvedla Schiemannová s tím, že krávy mají narušený trávicí systém v bachoru.

Krávy musí na přísnou dietu

Kdo zvířata propustil, Schiemannová neví. Policie hledá neznámé pachatele. Čin byl nicméně pečlivě naplánován, stodoly byly otevřeny a zablokovány tak, aby krávám vytvořily co nejlepší průchod. „Věděli, co dělají. Nebyl to náhodný opilý teenager,“ věří manažer farmy.

Německá média i sociální sítě se shodují, že za propuštění krav můžou s největší pravděpodobností aktivisté za práva zvířat. Farma vypsala odměnu 1000 euro pro kohokoli, kdo pomůže s chycením pachatelů.

Vedle smrti zvířat má akce také ekonomické důsledky. Nemocné krávy musí mít dietu a určitý čas budou jist jen seno. To je ale nyní drahé, kvůli letním vedrům a suchu se ho mnoho neurodilo. Obvykle se navíc podává až v zimě a sehnat dodávky takového množství sena již nyní pro farmu není jednoduché.

Je tu rovněž ušlý zisk kvůli mléku, které mrtvé a nemocné krávy neprodukují. Schiemannová celkovou škodu teprve kalkuluje.

030101961 ( 13. září 2018 16:15 )

Zajímavé je,že zvířata nesmí jest naše pečivo,z mouky geneticky upravené pšenice,a namíchaných jiných příměsí, pocukrované randapem,mají chudáčci z toho smrt,ale že nás tím taky pomalu tráví to nikomu nevadí,průjmy,nafouknutí jsme,bledí unavení.Ona mouka už není mouka,samá náhražka,soja,namlený fazole,nějaké lepidlo,ani zásmažka z toho nejde do barvy vysmahnout,jak to o nějakou minutu přešvihnete ,tak to na pánvi šíleně zřídne,přitom to ani nezhnědne.

al.bunda ( 13. září 2018 16:08 )

Stejně si myslím že ochránci a různí aktivisti ať už tedy ochraňují zvířata anebo lidi,mají v hlavách to,co nebohé kravky vypouštějí ze zadních částí těla když nadzvednou ohon

bre-burda ( 13. září 2018 16:07 )

To je běžné. Většina průšvihů a malérů je dlážděna dobrými úmysly. Bolševici přece také chtěli pro pracující to nejlepší. Mysleli, že postačí si vyhrnout rukávy. A když pak pacholci nahradili hospodáře, podle toho to dopadlo. Dnes je nahradili zelení, duhoví, ekoaktivisté a bůhvíjak si ta sebranka diletantů a polovzdělanců říká, chodí se přivazovat ke stromům nebo počítají slepice v klecích a nadělají více škody než užitku. Darmo se rozčilovat, nad blbostí se prostě vyhrát nedá.

Zobrazit celou diskusi