Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Skripala jsme neotrávili, tvrdí ruští „agenti“. V Británii prý byli jako turisté

Autor: peb, ČTK - 
13. září 2018
13:32

Dva Rusové stejných jmen jako muži, které britské úřady obvinily z útoku na dvojitého tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dceru v Salisbury, tvrdí, že s tímto zločinem nemají nic společného, byť potvrdili, že v březnu toto město navštívili jako turisté. Uvedli to v rozhovoru, který odvysílala ruská televizní stanice RT.

Britští prokurátoři minulý týden identifikovali dva podezřelé z uvedeného zločinu, kteří v době útoku v Salisbury byli pod jmény Alexandr Petrov a Ruslan Boširov. Oba jsou podle Londýna agenty ruské vojenské rozvědky GRU a v březnu Skripala a jeho dceru otrávili bojovou nervově paralyzující látkou novičok. V rozhovoru s RT Petrov a Boširov popřeli, že by pracovali pro GRU.  

Oba muži prohlásili, že do Salisbury jeli jako turisté na doporučení svých přátel. Ve městě se zdrželi jen krátce kvůli špatnému počasí, které jim zabránilo navštívit všechna zajímavá místa, jak prý původně chtěli. Nebyli jsme v Salisbury déle než hodinu kvůli časovému rozestupu mezi vlaky," řekl Boširov.  Připustil, že se ve městě mohli přiblížit ke Skripalovu domu. Ale nevíme, kde stojí, dodal. 

Pokud jde o lahvičku s parfémem, jež podle britských vyšetřovatelů obsahovala novičok, Boširov ironicky odmítl, že by něco takového u sebe měli. Není hloupé, aby normální chlápci u sebe měli ženský parfém? Celníci prověřují všechno, asi by se ptali, proč mají muži ve svých zavazadlech ženský parfém. Ne, neměli jsme to, odpověděl Boširov na dotaz šéfredaktorky RT Margarity Simonjanové, která s nimi rozhovor vedla.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zvonik54 ( 17. září 2018 11:13 )

 Účel byl splněn a lidé tomu věří stejně jako 11. září. A to je pro Brity důležité!

5nastolevceskych ( 13. září 2018 14:03 )

A to snad někdo čekal, že se novinářům rozpovídají?

Zobrazit celou diskusi