Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hadi v letadle: Muž propašoval na let 20 plazů, německou kontrolou proklouzli

Autor: Mii - 
13. září 2018
20:55

S neobvyklým nákladem přicestoval do Ruska muž, jehož jméno ani národnost úřady nezveřejnily. V kufru měl 20 různých živých hadů, které se mu povedlo propašovat přes letištní kontrolu v Německu. Odhalila to kontrola na letišti v Rusku. Muž ani k jednomu zvířeti neměl potřebnou dokumentaci, informuje německý server RP Online.

Muž do Ruska odlétal z letiště v Düsseldorfu. Měl jen příruční zavazadlo, do kterého všech 20 hadů skryl. Jakmile ale přistál na letišti Mostva-Šeremeťjevo, místním kontrolorům přišla taška podezřelá a zavolali tamní Agenturu pro ochranu životního prostředí, která odhalila, že zavazadlo je plné plazů.

Letiště incident potvrdilo v prohlášení. „Plazi se nacházeli v plechovkách, které byly zabalené v taškách v příručním zavazadle. Nebyla k nim žádná dokumentace,“ uvedlo letiště a dodalo: „Konkrétní druh hadů bude posouzen specialistou, ale podle předběžných informací nejde o jedovaté plazy.“

Že hadi nejsou jedovatí, tvrdil úřadům i muž, který s nimi cestoval. Podle svých slov je koupil na trhu v Německu. Letiště mu je nicméně odebralo a umístilo do karantény, protože bez potřebné dokumentace, jako je potvrzení od veterináře, s nimi nemůže odejít.

Německá policie uvedla, že letiště v Düsseldorfu ji o žádném problému neinformovalo. Sdělila také, že převážet letecky živá zvířata není nelegální, ale je potřeba speciální povolení.

Páv jako cestující do letadla nesměl

Živá zvířata v letadlech zůstávají velice diskutabilním tématem. Mnoho lidí se je totiž snaží dostat do kabiny jako předmět psychické podpory. Letos v lednu například žena přemlouvala na letišti v New Jersey pracovníky společnosti United Airlines, aby mohla vstoupit na palubu letadla s živým pávem. Dokonce nabízela, že mu koupí vlastní letenku. Letiště to nepovolilo s odůvodněním, že pták je moc velký.

V květnu zase museli zaměstnanci texaského Mezinárodního letiště San Antonio chytat opici, která jednomu z cestujících unikla z klece, ve které ji chtěl letecky převézt. Opice se pohybovala v zavazadlovém prostoru, kde skákala mezi kufry.

Zobrazit celou diskusi