Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Novinka v Maroku slibuje větší ochranu před sexuálním násilím i nucenými sňatky

Autor: ČTK, AKu - 
12. září 2018
23:25

V Maroku ve středu začal platit nový zákon, jenž kriminalizuje různé formy sexuálního násilí a obtěžování a zároveň zakazuje nucené sňatky. Ačkoli veřejnost novelu uvítala, kritici upozorňují na trvající nedostatky v právní ochraně marockých žen, informoval zpravodajský server BBC. Porušení zákona se trestá pokutou 200 až 1000 dolarů a odnětím svobody na jeden měsíc až pět let, napsal server Al-Džazíra.

Zákon je výsledkem rostoucích obav z násilí vůči ženám v Maroku. V roce 2014 marocký parlament změnil zákon, který dříve umožňoval mužům vyhnout se trestu za znásilnění, pokud se ožení se svou obětí. Organizace na ochranu lidských práv ale nadále upozorňovaly, že pro ochranu žen v Maroku je zapotřebí učinit více.

Marocká rada pro lidská práva ve své zprávě z roku 2015 uvedla, že přes 20 procent marockých žen bylo nejméně jednou za život sexuálně zneužito.

V uplynulých letech média zároveň informovala o několika odstrašujících případech znásilnění v této severoafrické zemi. Podle agentury AFP se loni marocké soudy zabývaly 1600 případy znásilnění, což je dvojnásobek proti roku 2016.

Nový zákon o sexuálním násilí značná část marocké veřejnosti uvítala, a to jako důležitý krok směrem k ochraně žen. Zároveň ale kritici upozornili, že zákon nemá podrobnou definici domácího násilí a nezmiňuje se o znásilnění v manželství.