Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hurikán Florence může být nejničivější za desítky let. Milion Američanů už evakuují

Autor: ČTK, zzu - 
11. září 2018
21:00

Na příchod hurikánu Florence, který může podle meteorologů způsobit největší škody za desítky let, připravují miliony Američanů na východě Spojených států. V centru hurikánu čtvrté kategorie na Saffirově-Simpsonově stupnici se vítr pohybuje rychlostí až 215 kilometrů v hodině. K americkému pobřeží má dorazit ve čtvrtek, kdy zasáhne východní část států Severní a Jižní Karolína. Stav ohrožení nově vyhlásil i Washington a prezident Donald Trump ujistil, že federální vláda je na hurikán plně připravena.

Už v pondělí jihokarolínský guvernér nařídil povinnou evakuaci asi milionu lidí, která začala v úterý v poledne místního času (v podvečer českého času). Částečná evakuace byla nařízena i ve státech Virginie a Severní Karolína.

Někteří obyvatelé Virginie ale možná budou muset na nouzové přístřešky čekat i několik dní. Místní úřady uvedly, že některé přístřešky se otevřou až ve středu nebo ve čtvrtek. Guvernér Ralph Northam nařídil povinnou evakuaci některým obyvatelům níže položených pobřežních oblastí. Týká se zhruba 245 tisíc lidí, uvedla agentura AP.

Stav ohrožení nově vyhlásila i starostka hlavního města USA Washingtonu Muriel Bowserová. Město se připravuje na silný déšť, záplavy i výpadky elektřiny. Ve Washingtonu bylo zrušeno několik veřejných akcí a pouličních slavností plánovaných na nadcházející víkend. Bowserová doporučila obyvatelům, aby se zásobili potravinami i bateriemi. Podle místních úřadů budou lidé ohroženi hlavně bleskovými povodněmi a elektrickým vedením, které strhnou padající větve stromů.

Trump: Vláda je zcela a absolutně připravena

Na možný bouřkový systém v jihovýchodní části Mexického zálivu se připravuje i Texas, oznámil guvernér státu Greg Abbott.

Prezident Trump ujistil, že federální vláda je na hurikán Florence „absolutně a zcela připravena“. Trump vyhlásil stav ohrožení pro Severní a Jižní Karolínu a Virginii, což umožňuje uvolnění pomoci těmto státům ze strany federálních úřadů. Trump rovněž zrušil dva předvolební mítinky plánované na čtvrtek a pátek v ohrožených oblastech. 

Prezident po schůzce se šéfem úřadu pro krizové situace (FEMA) Brockem Longem apeloval na obyvatele ohrožených oblastí, aby „všichni odešli“. Long přirovnal Florence k ničivému hurikánu Hugo, který v roce 1989 jako dosud poslední bouře čtvrté kagetogie zasáhnl Severní Karolínu. Hugo zabil 50 lidí a způsobil škody za více než deset miliard dolarů. Florence může podle Longa přinést podobně katastrofální následky, pokud lidé neuposlechnou výzvy k evakuaci. Výpadky dodávek elektřiny po přechodu bouře mohou trvat až několik týdnů, dodal Long.

Letecké společnosti vyzvaly cestující, aby přehodnotili své plány, pokud mají namířeno na východ USA. S jistotou úřady očekávají rozsáhlé výpadky v dodávkách elektřiny.

Evakuaci svého personálu v ohrožených oblastech nařídilo také námořnictvo. Virginská vězeňská správa v noci na úterý evakuovala vězně z nápravného zařízení ve městě Chesapeake.

Hurikánu dodává sílu teplý oceán

Hlavní sílu hurikánům dodává teplý oceán, který teď východně od amerického pobřeží dosahuje teploty kolem 30 stupňů Celsia. Povětrnostní podmínky a větrné proudy přispívají k tomu, že plocha hurikánu se zvětšuje.

V úterý kolem poledne se Florence pohyboval asi 1450 kilometrů východně od břehů Severní Karolíny. Během úterý a středy se má střed hurikánu posunout rychlostí asi 16 kilometrů v hodině mezi souostrovími Bermudy a Bahamy a ve čtvrtek zasáhne pobřeží USA.

Před hrozbou hurikánu dnes varovalo i české ministerstvo zahraničí. Návštěvníky USA upozornilo, aby pozorně sledovali zprávy na webových stránkách amerického Národního střediska pro hurikány a důsledně se řídili pokyny místních úřadů.

Vsevedouci ( 12. září 2018 03:54 )

 Demokraturo, vem si prášek

Zobrazit celou diskusi