Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Sergej se bál odplaty.“ Skripalův nejlepší přítel promluvil o obavách exagenta

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
10. září 2018
15:40

Pořádně vystrašený byl bývalý dvojitý agent Sergej Skripal (67) před březnovým útokem novičokem v britském Salisbury. Aspoň podle slov svého nejlepšího přítele Rosse Cassidyho (62). Dokonce si prý změnil svoje telefonní číslo, domníval se, že ho někdo špehuje. Podle posledních důkazů jeho podezření bylo pravdivé a Skripala pár dní před útokem sledovali ruští agenti, uvedl deník Daily Mail.

Cassidy uvedl, že se Skripal obával „odplaty za svou zradu“. Se svým podezřením, že ho někdo sleduje, se svěřil příteli několik týdnů před tím, než byli on a jeho dcera Julija otráveni v parku v anglickém městě Salisbury, kde Skripal žil.

Skripal si myslel, že ho sledují

„Mluvil o tom, že zradil desítky svých kolegů, když se stal informátorem MI6 a bál se, že se mu časem pomstí,“ vysvětlil Cassidy, který vůbec poprvé od Skripalovy otravy promluvil s tiskem. „Změnil si telefonní číslo i celý telefon. Říkal, že ho sledují a odposlouchávají,“ řekl Cassidy.

Den před útokem Cassidy se svou ženou vezli Skripala na letiště Heathrow, aby vyzvedli jeho dceru, která přiletěla na návštěvu z Moskvy. O svém strachu, že ho špehují jeho bývalí spolupracovníci, se podle zdroje podělil i se svými kontakty u MI6.

Dvojici Rusů Alexander Petrov a Ruslan Boširov viní Britové z útoku novičokem. Dvojici Rusů Alexander Petrov a Ruslan Boširov viní Britové z útoku novičokem. | Reuters

Daily Mailu se podařilo zjistit, že se tajné služby domnívají, že na Skripala byly „nasazeny“ dva týmy. Jeden tvořili dva agenti GRU, Alexandr Petrov a Ruslan Boširov, kteří následně útok provedli. Další tým měl za úkol Skripala dlouhodobě sledovat.

Instinkt nebo varování od přátel?

Na Petrova a Boširova byl vydán mezinárodní zatykač, o identitě zbylých agentů, kteří Skripala pravděpodobně sledovali, však britské tajné služby mlčí. „Sergej věděl, že se něco chystá. Nevím, kdo ho varoval, nebo jestli ho vůbec někdo varoval. Jako špion měl dobré instinkty,“ uvedl Cassidy.

Reportéři rovněž přinesli informaci, že tajné služby vyšetřují možný kybernetický útok na počítačovou databázi celní služby, díky čemuž se podařilo Boširovi a Petrovovi bez podezření projít kontrolou na letišti Gatwiku. „Něco zasáhlo náš systém a zmanipulovalo uložená data. Jen tak mohli projít kontrolou bez toho, aby jejich jména spustila alarm,“ sdělil webu zdroj blízký vyšetřování.

Boširov s Petrovem přiletěli do Londýna v pátek 2. března odpoledne, druhý den strávili v Salisbury, kam přijeli vlakem. V neděli 4. března provedli útok na Skripala, nervově paralytickým toxinem novičok mu natřeli kliku od vstupních dveří. K jejich akci mělo dojít zhruba v jednu odpoledne. Skripalovi zkolabovali o dvě hodiny později.

Kdy přesně došlo k útoku na Skripala?

Cassidy ale tvrdí, že časová osa, kterou předložili vyšetřovatelé, nesedí. „Sergej a Julija byli až do jedné doma. Sergej byl ostražitý, zvláště v tomhle období. Něčeho by si všiml. S protiteroristickou jednotkou jsem strávil hodiny, u výslechu a později, když se mnou procházeli výpověď. Vážím si jich a respektuju je a nechci kritizovat jejich práci,“ řekl Cassidy.

„Nicméně jsem byl velmi překvapen, když došli k závěru, že novičok byl na kliku umístěn v neděli po poledni. Sám jsem se domníval, že ho tam dali už v sobotu, když jsme jeli pro Juliji na letiště a nikdo nebyl doma,“ uvedl Skripalův přítel.

„Tihle muži jsou profesionální zabijáci, nemyslím si, že by riskovali a v poledne si nakráčeli do slepé uličky, kde je mohli vidět všichni sousedé,“ uvedl Cassidy. Doplnil, že Skripal má okna do cesty, a má tak výhled na celou ulici. „Vždycky nám otevřel dveře ještě, než jsme zaklepali, protože nás viděl z okna,“ zmínil.

Problémy s časovou osou

„Můžete si říct, že jde o maličkost, ale v takovém případu záleží na každém detailu. Už jsme viděli, že celá kauza rozpoutala diplomatickou rozepři s Ruskem. Musíme mít připravené neprůstřelné důkazy o jejich vině,“ uvedl Cassidy. Dodal, že o Skripalově minulosti věděl, ale nikdy ji neprobírali.

Muže spojovala zkušenost z armády. Cassidy sloužil u námořnictva, plavil se v ponorce. „Sergej je skvělý muž, vtipálek, co si rád zajde do hospody. Vždycky jsme se společně dost nasmáli,“ popsal bývalého agenta Cassidy.

Jak se odvíjela kauza Skripal

Kromě Skripalovy kauzy vyšetřuje policie také případ Charlieho Rowleyho (45) a jeho partnerky Dawn Sturgessové (†44), která se nakonec stala jedinou obětí novičoku. Rowley jí v červnu daroval krabičku s lahvičkou nalezenou v kontejneru, o níž si myslel, že obsahuje voňavku.

Balení však pouze napodobovalo parfém značky Nina Ricci, lahvička se speciální tryskou ve skutečnosti obsahovala bojovou látku novičok, kterou tam po útoku na Skripala odhodili ruští agenti.

Video  První rozhovor Julie Skripalové po otravě: Léčba byla pomalá, bolestivá.  - Reuters
Video se připravuje ...

milan59 ( 10. září 2018 17:43 )

Nojo báli se odplaty,ale za co? Přežili to bez nějakého vážného zdravotního zasažení a není to divné,že se britové pořád navážeji do rusů ale přitom jen oni mají ke všemu důkazy ?To je taková pí...ovina že se na ty brity uvaří i svěcená voda !!

zkzkz ( 10. září 2018 17:41 )

A teď tu o budulínkovi

Zobrazit celou diskusi