Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Židovské sv*ně,“ zaútočili Němci na podnik. A Afghánce zatkli kvůli vraždě mladíka (†22)

Autor: ČTK - 
9. září 2018
18:15

V Německu to vře. Německá policie řeší dva incidenty, které mohou být rozbuškou k dalším protestům i nepokojům. V Chemnitzu totiž došlo na útok na židovskou košer restauraci, kdy měli maskovaní útočníci křičet „Vypadni z Německa, ty židovská svině“. Vedle toho policie šetří vraždu dalšího mladého Němce (†22), tentokrát z Köthenu na východě Německa. Policie po něm zatkla dva Afghánce.  

Německá policie zatkla v noci na dnešek ve městě Köthen v Sasku-Anhaltsku dva Afghánce podezřelé v souvislosti se smrtí mladého Němce (†22). Informovala o tom agentura DPA. Nedávná vražda pětatřicetiletého Němce v Chemnitzu, z níž je podezřelá trojice přistěhovalců ze Sýrie a Iráku, vyvolala vlnu protiimigračních demonstrací i protestů proti nacionalismu a pravicovým radikálům.

Připletl se do hádky Afghánců?

Podle dosavadních informací zemřel v Köthenu na východě Německa 22letý německý občan. Ten se patrně připletl do hádky ve skupině afghánských mužů, pozadí úmrtí ale zatím není jasné. Podle Mitteldeutsche Zeitung mladík trpěl kardiologickým onemocněním.

Agentura DPA napsala, že incident se odehrál na hřišti, kam přišli tři muži z Afghánistánu společně s jednou těhotnou ženou a dohadovali se, kdo je otcem jejího dítěte. Ke skupině později přistoupili dva Němci, zatím ale není jasné, co se mezi muži přihodilo a proč vznikla potyčka.

Mrtvý Němec podle serveru listu Die Welt utrpěl krvácení do mozku, pitva je nařízená na dnešek. Policie zatkla dva Afghánce, které podezírá v souvislosti se smrtí člověka. Třetí ze skupiny Afghánců zatím podezřelý není.

Svíčky, květiny a obavy z násilností

Na hřišti, kde muž přišel o život, dnes lidé z města i místní politici zapalovali svíčky a pokládali květiny. Zástupci církve vyzvali lidi k rozvaze. „Mohu jen doufat a apelovat na to, aby se násilí neoplácelo násilím,“ citovala DPA místního faráře Lothara Scholze.

Ve městě Chemnitz nedaleko českých hranic se od konce srpna demonstruje v reakci na smrt Němce, z níž je podezřelá trojice přistěhovalců. Po tomto násilném činu Chemnitzem prošla řada demonstrací, kterých se účastnili i pravicoví radikálové. Někteří z nich napadali přistěhovalce, média i policisty. A zaútočili i na židovskou restauraci.

Saský ministr i šéf židovské rady odsoudili útok na košer podnik

Saský ministr vnitra i šéf německé Ústřední rady židů přitom dnes ostře odsoudili útok na košer restauraci Schalom v Chemnitzu, který se odehrál 27. srpna. Informace o něm se na veřejnost dostaly teprve tento týden.

Majitel restaurace Uwe Dziuballa popsal, že na jeho podnik zaútočila skupina asi desíti maskovaných lidí, kteří vykřikovali antisemitské urážky jako „Vypadni z Německa, ty židovská svině“ a házeli na podnik kameny, láhve i kus ocelové tyče.

Majitel byl lehce zraněn. Podle saského ministra vnitra Rolanda Wöllera šlo o „zbabělý a odpudivý útok“ a lidé by měli vnímat takové násilí vůči židům s velkým znepokojením. „Vyzýváme všechny, aby se tomuto antisemitskému konání postavili už v zárodku,“ řekl ministr po sobotním setkání s majitelem restaurace.

Šéf Ústřední rady židů Josef Schuster zase dnes zdůraznil, že po útoku na židovskou restauraci je nutné „věci nazvat pravým jménem“. Podle něj události z posledních týdnů ukázaly, jak hluboce je v postiženém regionu zakořeněný problém s pravicovým extremismem. „Pokusy o usmíření a neschopnost distancovat se od krajně pravicových populistů hraje těmto silám do karet,“ citovala Schustera agentura AP.

deratizater ( 10. září 2018 05:33 )

Je už na čase znovu budovat pevné hraniční ploty jak už činí mnoho zemíjako Rakousko či Maďarsko .Rozpad nefunkčního molochu řízeného Bruselskými podvraťáky se rapidně blíží.Ztáhnout vojáky z okupačních misí a dát jim úkol hlídat hranice.Migranti kterým dávají Němci kapky se určitě převalí k nám aco potom s nimi? Kdo je připaven není ohrožen.

tojsemale_ctverak ( 9. září 2018 21:59 )

 Znovu musím říct, že jsem velmi pyšný na našeho pana prezidenta a jeho politiku a šťasten, že můžu žít v zemi, která se nestala eurofasisticko - sorošovskou kolonií. Sláva panu prezidentovi Miloši Zemanovi!

tojsemale_ctverak ( 9. září 2018 21:56 )

 Dokud nebude Merkelova, Schulz a všechny ty ***, které dopustily aby se Německo a mnoho dalších evropských zemí zaplavilo muslimským a cernošským odpadem, viset na sloupech veřejného osvětlení, nebude klid!!!

iFender ( 9. září 2018 21:43 )

Merklova ma pry koupeny v Paraguay dum.Takze ona je v klidu.Jizni amerika byla jak pro nacisty tak pro soudruhy z DDR(aktivni clenka FDJ) druhy domov.

majka60 ( 9. září 2018 21:05 )

Merkelka má asi už připravené někde za rohem letadlo, že? Ona si myslí, že lidi budou jen jak ty bezduché loutky zapalovat svíce za zavražděné a nebudou se bránit? Mám však z toho všeho strach.

Zobrazit celou diskusi