Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ovládne strach z migrantů švédské volby? Nacionalisté si brousí zuby na vysoký zisk

Autor: peb, ČTK - 
9. září 2018
12:19

Švédové v neděli rozhodnou o novém složení parlamentu. Volby ovládlo téma migrace a k historickému úspěchu směřuje nacionalistická strana Švédští demokraté. Její celkové vítězství se sice neočekává, může však pořádně zamotat dění na tamní politické scéně. Uspějí nacionalisté v době, kdy na rozdíl od Česka Švédové problémy s migrací skutečně řešit musí? Volební místnosti se otevřely v 08:00, první odhady výsledků se pak očekávají po jejich uzavření ve 20:00.

Migrace je v centru zájmu švédské společnosti od roku 2015, kdy v 9,5 milionovém Švédsku požádalo o azyl zhruba 163.000 lidí. To bylo v Evropě nejvíce v poměru na jednoho obyvatele. Protiimigračním Švédským demokratům by podle průzkumů mohla dát hlas asi pětina voličů.

Favoritem partaj současného premiéra

Vítězem klání se pravděpodobně stanou opět sociální demokraté, kteří v zemi vyhráli prakticky všechny volby za posledních 100 let. Letos ale Švédská sociálnědemokratická dělnická strana zřejmě dosáhne vůbec nejhoršího výsledku, v průzkumech veřejného mínění se její podpora pohybuje kolem 24 procent. Na třetím místě by měla skončit konzervativní Umírněná koaliční strana, která získává kolem 18 procent hlasů.

 

Všechny hlavní politické strany před volbami jasně řekly, že se Švédskými demokraty nebudou spolupracovat. Pokud ale tuto stranu podpoří kolem 20 procent voličů, nedokáže středolevý ani středopravý blok vytvořit většinovou vládu. V takovém případě se dají očekávat vleklá povolební vyjednávání.

Nacionalisté: Až 25 procent?

Kvůli vzestupu nacionalistické strany Švédští demokraté (SD) vzbuzují švédské volby po celém světě mnohem větší pozornost, než je tomu u devítimilionové skandinávské země obvyklé. Migrační téma by mohlo způsobit, že antiimigrační strana zaznamená velký volební úspěch, zatímco tradiční strany ztratí. 

Podle průzkumů by Švédští demokraté mohli získat mezi 16 a 25 procenty hlasů, což by je řadilo na druhé místo za sociální demokraty.

Velký problém s imigrací

Vzestup Švédských demokratů, mezi jejichž zakládajícími členy byli lidé otevřeně podporující ideologii nacistického Německa, mnoho Švédů šokoval. Strana ale pod mladým vůdcem Jimmiem Akessonem zmírnila rétoriku a poukazuje zejména na problémy s integrací migrantů.

Vláda premiéra Stefana Löfvena pak výrazně zpřísnila azylové podmínky, čímž proud běženců mířících do země zpomalila, společnost se ale potýká s problémy týkajícími se začlenění nově příchozích lidí do společnosti.

„V posledních letech řeší Švédsko velký problém s imigrací a myslím,, že pro hodně lidí bylo dlouho těžké o tom mluvit. Myslím si ale, že se to brzy změní. Švédští demokraté chtějí alespoň něco udělat s rostoucí kriminalitou a násilím,“ řekl na sobotním mítinku pravicového lídra Akessona v Göteborgu třicetiletý Jonas.

Varování před extrémní pravicí

Mnoho lidí však považuje vzestup Švédských demokratů za alarmující. „Ve Švédsku je teď nejdůležitější, aby extrémní pravice nedostala moc hlasů. Nechceme tady žádné strany, které ohrožují svobodu a demokracii,“ domnívá se jedenapadesátiletá sociální pracovnice Maria Volinová. Jiní se sice výsledku nacionalistů děsí, dávají však řečníkovi v jejím čele v jistých ohledech za pravdu.

„Naprosto rozumím, proč Švédští demokraté zažívají takový úspěch. Vláda, která tu byla poslední čtyři roky, nevedla otevřenou debatu o tom, kde se vezmou finance, co se stane a jak se vypořádáme se všemi uprchlíky. Spousta lidí je se současnou situací velmi nespokojená, a proto volí tu nejjednodušší odpověď,“ uvedla šedesátiletá učitelka Louise, která se chystá volit Křesťanské demokraty.

Lidé řeší zdravotní péči i životní prostředí

Ačkoli zahraniční média vykreslují švédské volby výhradně jako spor o přístup k migraci, hýbou společností v severské zemi více jiná témata. Podle průzkumu veřejného mínění institutu Ipsos dělala Švédům před volbami největší starosti oblast zdravotní péče (44 procent), imigrace byla na třetím místě (25 procent), jen těsně před ochranou životního prostředí (23 procent).

Dokládá to například jednačtyřicetiletá prodavačka Linda. „Pro mě je nejdůležitější blaho rodiny, péče o důchodce, školství a bezpečnost. Pro Švédské demokraty bych rozhodně nehlasovala. Občas sice řeknou něco, co trochu dává smysl, ale většina jejich názorů je naprosto špatná,“ řekla.

PPP150W ( 9. září 2018 15:19 )

Všichni se pozastavují nad vzrůstajícím vlivem nacionalistů všude Evropě. Ano, to je špatné, ale zároveň všichni pokrytecky mlčí o příčině toho, co těmto stranám nahrává do noty a proč byl jejich vliv mizivý před migrační invazí. Rasisty ze slušných lidí přece dělají sami migranti svým chováním. Je to stejné jako u nás s Romy. Průzkumy jasně dokazují, že v drtivé většině není příčinou rasistických projevů barva kůže, ale chování. Je to neakceptovatelné chování, které nás irituje. Je to fakt, že se těm lidem pomáhá z peněz celé společnosti a oni se jí za to odměňují násilím, vraždami, urážkami a dalšími požadavky. To je zrůdné. Nacisté slibují nápravu a zoufalí lidé jim po zkušenostech s bezzubou politikou současných vládců věří. Příčinou nacismu jsou sami ti, proti kterým je namířen.

openha ( 9. září 2018 14:14 )

Maďarská policie pátrá po osmnáctiletém Afghánci Sarhadi Bilal Ahmadovi, který měl v noci ze soboty na neděli v Budapešti znásilnit ženu. Policie o tom informovala s tím, že jde o uprchlíka. Zároveň požádala o pomoc veřejnost a zveřejnila fotografii hledaného Afghánce. JAK SE PAK NĚKDO Z POLITIKŮ MŮŽE DIVIT,ŽE SE LIDÉ OBRACÍ NA STRANY KTERÉ TOHLE BUDOU ŘEŠIT RÁZNĚ ODSUNEM MIGRANTŮ ZE ZEMĚ !!!

Zobrazit celou diskusi