Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rada Merkelové a spor o název Makedonie: Rozvášnění Řekové to schytali slzným plynem

Autor: ČTK - 
8. září 2018
22:23

Řecká policie v sobotu proti demonstrantům v Soluni na severu země použila slzný plyn. Demonstrace proti dohodě o změně názvu Makedonie začala před očekávaným projevem premiéra Alexise Tsiprase a zúčastnilo se jí podle policie zhruba 15 tisíc lidí. Informovala o tom řecká státní televize. Demonstrace ve druhém největším městě Řecka byla svolána na protest proti dohodě mezi Skopjí a Aténami, která řeší spor o název bývalé jugoslávské republiky kompromisem Republika Severní Makedonie.

Televize odvysílala záběry, na kterých pořádková policie vyháněla demonstranty z okolí bezpečnostních bariér u komplexu, kde se koná každoroční mezinárodní veletrh obchodu, na kterém měl promluvit premiér. Skupina demonstrantů se podle agentury Reuters od davu odtrhla a začala na policii házet kamení, bezpečnostní složky reagovaly použitím slzného plynu.

Název Makedonie Skopje přijala po rozpadu Jugoslávie v roce 1991, čímž vyvolala mnohaletý spor s Řeckem. Název Makedonie Skopje přijala po rozpadu Jugoslávie v roce 1991, čímž vyvolala mnohaletý spor s Řeckem. | ČTK

Makedonsko-řeckou dohodu o změně názvu Makedonie již navzdory vetu, které v záležitosti využil makedonský prezident Ďorge Ivanov, schválil makedonský parlament.

Rozhodnou občané v referendu

Konečné slovo ale mají mít při schvalování dohody makedonští občané v referendu, které se bude konat 30. září. Voliči v něm budou odpovídat na otázku, zda si přejí členství v EU a NATO a zda souhlasí s makedonsko-řeckou dohodou, tedy změnou názvu státu na Republika Severní Makedonie.

Na této kompromisní změně se letos dohodl makedonský premiér Zoran Zaev se svým řeckým protějškem Alexisem Tsiprasem.

Název Makedonie Skopje přijala po rozpadu Jugoslávie v roce 1991, čímž vyvolala mnohaletý spor s Řeckem. Řekové totiž považují současný název sousední země za zásah do své suverenity a za skrytý územní nárok na stejnojmennou řeckou provincii.

Nespokojená veřejnost

V mezinárodním styku, včetně OSN, se nyní používá název Bývalá jugoslávská republika Makedonie (FYROM). Proti dohodě se staví nejen většina opozičních stran, ale i koaliční partner Tsiprasovy formace SYRIZA, strana Nezávislí Řekové. S dohodou není spokojena ani značná část jak makedonské, tak řecké veřejnosti.

Plebiscit se koná koncem září, a pokud v něm voliči změnu názvu státu schválí, ukončí tím téměř tři desítky let trvající spor, který mimo jiné blokuje právě snahu o vstup Makedonie do NATO.

Angelu Merkelovou v Makedonii přivítal premiér Zoran Zaev (8.9.2018) Angelu Merkelovou v Makedonii přivítal premiér Zoran Zaev (8.9.2018) | Reuters

Co poradila Merkelová?

Problémem, který dělí Řeky a Makedonce, ale i politiky a veřejnost, se zabývala dnes i německá kancléřka Angela Merkelová - během návštěvy Skopje vyzvala Makedonce, aby využili historickou příležitost a zúčastnili se referenda o změně názvu své země.

Podle Merkelové je nadcházející referendum „historickou šancí“ proto, že jeho úspěch by otevřel Makedonii dveře na mezinárodním poli. Průzkumy veřejného mínění zatím v Makedonii ukazují, že zastánci nového názvu země budou mít při hlasování převahu.

Zobrazit celou diskusi