Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Fotky travičů Skripala jsou falešné, šokoval politik. Jde prý o najaté britské herce

Autor: ČTK, Mii - 
7. září 2018
17:59

Fotografie mužů podezřelých z pokusu o vraždu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala neukazují Rusy, ale najaté britské herce. Takovou myšlenku vyslovil ve čtvrtek šéf zahraničního výboru horní komory ruského parlamentu Konstantin Kosačev, podle kterého tomu nasvědčuje fakt, že muže nikdo nezná. Politik rovněž naznačil, že důkazy, které předkládá Velká Británie, jsou vykonstruované. Jeho slova v pátek citovala ruská tisková agentura TASS.

Sergej Skripal a jeho dcera Julije byli otráveni 4. března nervovým jedem novičok v jihoanglickém městečku Salisbury. Po týdnech v intenzivní péči lékařů se nakonec oba zotavili. Britská premiérka Theresa Mayová ve středu uvedla, že za otravou Skripalových stojí příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU Alexandr Petrov a Ruslan Boširov. Britské úřady také publikovaly fotografie, na nichž jsou vidět podezřelí muži po příletu na londýnské letiště Gatwick.

Politik zmínil Sherlocka Holmese

Kosačev ve svém ironickém komentáři na Facebooku ve čtvrtek uvedl, že na snímcích zveřejněných britskými úřady by mohli být britští herci. Pokud by se jednalo o ruské občany, už by je prý někdo v Rusku dávno poznal.

„Není možné, aby tito lidé žili v takovém vakuu, že by je už dávno na základě fotografií nepoznaly desítky, stovky, tisíce spolužáků, spoluzaměstnanců, sousedů či obyčejných kolemjdoucích,“ podotkl Kosačev. „Třeba jsou to britští herci,“ dodal a poukázal přitom i na britskou zálibu v příbězích detektiva Sherlocka Holmese.

Moskva, která od začátku vylučuje možnost ruské účasti na otravě, odmítla ve čtvrtek i nejnovější obvinění.

Shoda jmen?

Ruský server Fontanka ve čtvrtek informoval, že člověk se jménem Alexandr Petrov byl na seznamu zaměstnanců státního podniku Mikrogen, který se zabývá výzkumem a vývojem imunobiologických preparátů.

Ruská televize RT ale v pátek napsala, že Alexandr Petrov, pracující v pobočce firmy Mikrogen v Tomsku, popřel jakoukoli spojitost své osoby s případem Skripalových.

„To je naprostá shoda náhod: nejsem ten člověk v Londýně. Pracuji na vedoucí pozici v pobočce společnosti Mikrogen v Tomsku, ve výzkumném a výrobním závodě Virion,“ řekl Petrov televizi RT, která je v zahraničí obviňována z neobjektivního zpravodajství a dezinformací.

Skripal spolupracoval i se Španěly

Vedle informací o (ne)existenci obviněných Rusů se rovněž objevují nové skutečnosti o agentovi Sergeji Skripalovi. Americký deník The New York Times (NYT) v pátek s odvoláním na vysoce postaveného španělského činitele píše, že Skripal spolupracoval také se španělskými tajnými službami. Španělsko se podle NYT potýká na svém území s ruským organizovaným zločinem a některé skupiny mají vazby na ruskou vládu.  

Bývalý ruský agent Sergej Skripal Bývalý ruský agent Sergej Skripal | Instagram, Profimedia

Už dříve se objevily informace, že Skripal spolupracoval také s českými a estonskými tajnými službami. Týdeník Respekt v květnu uvedl, že Skripal byl v roce 2012 tajně v Praze a v Británii se navíc minimálně jednou setkal se zástupci českých bezpečnostních složek. Podle tisku také radil estonským tajným službám, kterým poskytoval informace o ruských agentech a jejich metodách.

NYT připomíná, že španělským úřadům pomáhal v boji s ruským organizovaným zločinem také zběhlý agent ruské tajné služby Alexandr Litviněnko otrávený v Londýně v roce 2006 radioaktivním poloniem. "To je pozoruhodná paralela," napsal deník.

Skripal byl podle NYT vyslán do Madridu v polovině 90. let jako agent ruské vojenské rozvědky GRU, oficiálně pracoval jako vojenský atašé na ruské ambasádě. Právě ve španělské metropoli jej podle ruských soudních dokumentů naverbovaly britské tajné služby. To pak odstartovalo následující řetězec událostí: Skripalovo zatčení v roce 2004 v Rusku, propuštění v rámci výměny za ruské špiony držené v USA v roce 2010 a jeho přestěhování do Spojeného království týž rok.

Skripal se ale podle NYT v posledních letech opakovaně do Španělska vracel a setkával se tam s představiteli místní tajné služby CNI. Obsah schůzek ale podléhá utajení, řekl deníku vysoký španělský činitel Fernando Rueda, který tvrdí, že o schůzkách se Skripalem s ním mluvili zpravodajští důstojníci.

sazava ( 8. září 2018 09:14 )

zapomel jsi na buzika J.Jandu

deratizater ( 7. září 2018 20:05 )

Zachraň žida před smrtí v koncentračních táborech a jeho potomci se ti peklem odmění, to si asi myslí potomci osvobodielů likvidačních koncentračních táborů v Rusku

iFender ( 7. září 2018 18:29 )

Nebo verit "demokraticky " ze solidarity!

iFender ( 7. září 2018 18:26 )

Rusove,Britove,Americani,Cinani,Zide proste vsichne lzou a lzou.Kazdy se chrani.Nedivim se ,ze Skripala chtel nekdo zlikvidovat.Pracoval pro hodne tajnych sluzeb ,takze si o to rikal.Vezmeme si Irak USA und Blair (G tvrdili,ze ma Husajn 100% chemicke zbrane na 100%.Nakonec pote valce a utrpeni vsech nic nenasli.Tak proc bychom meli verit Mayove?

george1957 ( 7. září 2018 18:24 )

 Angláni se pomátli,nevěří jim kromě Kalouska celý svět a Mayová je úplně mimo mísu,slušně napsáno.A vo tom to je!

Zobrazit celou diskusi