Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Z kláštera rovnou na párty: Vysvobození fotbalisté se v Thajsku setkali se svými zachránci

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová - 
7. září 2018
19:20

Dvanáct malých Thajců a jejich trenér Ekkapol Čantawong (25), kteří strávili 17 dní v zaplaveném jeskynním komplexu Tcham Luang, se znovu setkali se svými zachránci. Okázalý večírek pro ně připravil premiér Thajska Prajuth Čan-oča. Na chlapce čekaly davy lidí a zástupy novinářů, uvedla stanice CNN.

Malí fotbalisti, přezdívaní „Divočáci“, po svém zážitku strávili několik dní v karanténě v nemocnici. Po propuštění vstoupili do buddhistického chrámu, na jejich duchovní cestě je znovu doprovodil trenér. Nyní se chlapci vrací do normálního života a premiér u této příležitosti nechal uspořádat velkou oslavu. Sezval i záchranáře, kteří chlapce vyvedli z jeskyně.

Na chlapci při vstupu do haly, kde se oslavy konaly, čekal uměle vytvořený, 10metrový tunel. Divočáci ho s úsměvem zdolali, i když mnozí následně zopakovali, že do jeskyní se jen tak nevrátí. Událost vzbudila velkou pozornost médií i proto, že mezi čestnými hosty byli záchranáři, kteří se účastnili „Neuvěřitelné mise u komplexu Tcham Luang“, jak záchrannou akci a vlastně celé oslavy překřtil thajský premiér.

Ten rovněž vyzvihl mezinárodní pomoc, bez které by záchrana nemohla úspěšně proběhnout. Bylo to teprve podruhé, kdy se chlapci objevili před kamerami. „Věděli jsme, že nesmíme panikařit. Museli jsme se soustředit na přežití. Probírali jsme i to, jak bychom se odtamtud dostali sami,“ uvedl trenér Čantawong.

Kluci se těší do školy

Malí Divočáci se nechali slyšet, že se těší na návrat do školy a na kamarády. „Bylo to úžasné,“ komentoval oslavy jeden ze zahraničních dobrovolníků Christopher Pearson. „Všichni ti lidé sem přišli, aby se podívali na chlapce a na hrdiny, kteří je dostali ven z jeskyně. Je to skvělé,“ řekl stanici CNN.

Záchrana uvězněných Thajců

Dvanáct fotbalistů ve věku 11 až 16 let a jejich trenér se 23. června vydali na výlet do jeskyně. Vydatný déšť a stoupající voda je ale v komplexu uvěznily, přes týden po nich záchranáři beznadějně pátrali, až v pondělí 2. července je objevil tým pod vedením zahraničních potápěčů. Do Thajska se sjeli dobrovolníci z celého světa, asistovali i čeští hasiči. 

Zachránaři začali připravovat plán jejich vyproštění. Potop byl ale místy komplikovaný i pro zkušené potápěče a vyžádal si život bývalého člena thajského námořnictva Samana Kunana.

Záchranná akce trvala dva dny, jeskyni jako poslední v úterý 10. července opouštěl trenér Čantawong. Lékaři jejich stav zhodnotili jako dobrý, mnoho chlapců však bylo podchlazených. Před návratem k rodinám strávili všichni několik dní v nemocnici.

Zobrazit celou diskusi