Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Turkyně porušila zákaz zahalování, na policejní stanici nakráčela v burce. Dostala pokutu

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
6. září 2018
14:40

Od letošního srpna platí v Dánsku zákaz zahalování na veřejnosti. O tom, že za jeho porušování budou udíleny pokuty, se přesvědčila Turkyně (48), která v burce přišla na policejní stanici v Aarhusu. Žena se bránila tím, že o novém předpisu nevěděla, i tak ale bude muset zaplatit víc než 3 tisíce korun. Trest za opakované porušování zákazu je až půlroční vězení, napsal deník Daily Mail.

Nařízení se týká zakrývání celého obličeje a kromě burek a nikábů pod něj spadají například i lyžařské masky. Podle kritiků je zaměřen především na zmíněné ženské muslimské oděvy. Zakrývání obličeje na veřejnosti je povoleno za mrazivého počasí, z povinných bezpečnostních důvodů – helma na motorce – nebo při karnevalech.

Základním trestem při porušení nařízení je pokuta v hodnotě 3 460 korun, při opakovaném porušování se částka může vyšplhat až na 34 600 korun. Ve výjimečných případech může soud sáhnout k trestu 6 měsíců ve vězení, uvádí zákon, který byl schválen v květnu.

Pokuta kvůli burce

Žena, která si šla na policejní stanici prodloužit vízum, dostala pokutu hned na místě. Turkyně uvedla, že o nařízení nevěděla. Jak se ale říká „Neznalost zákona neomlouvá“. Muslimka pokutu zaplatit musí. Podle svědků ji strážníci vyzvali, aby sňala závoj burky, což udělala a následně stanici opustila. Více detailů dánské úřady k případu neposkytly.

Zákaz zahalování se netýká hidžábů a čadorů, tedy muslimských oděvů, které sice zakrývají vlasy a ramena, v případě čadoru pak celé tělo, ale nechávají odkrytý obličej. Předpis rovněž uvádí, že každý, kdo bude výhrůžkami či násilím nutit druhou osobu nosit závoj zahalující obličej, může být rovněž pokutován, případně uvězněn až na dva roky.

Lidé v Dánsku protestovali proti zákazu zahalování obličeje na veřejnosti, v burkách a maskách vyšli do ulic bez ohledu na pokutu. Lidé v Dánsku protestovali proti zákazu zahalování obličeje na veřejnosti, v burkách a maskách vyšli do ulic bez ohledu na pokutu. | Reuters

Podobné zákazy platí také v Rakousku, Francii a Belgii. Vlády všech zemí tvrdí, že nařízení nejsou zaměřená na jedno konkrétní náboženství, nicméně pod zákaz nespadají turbany ani jarmulky. Proti předpisu se v Dánsku srpnu vzedmula vlna protestů. Stovky lidí, mezi nimi i rodiny s dětmi, přišly podpořit muslimky, jichž se nařízení týká. 

Nesouhlas návrhářů: Zákaz porušuje práva žen

V davu bez ohledu na vyznání a pokutu kráčeli lidé v burkách, nikábech, celoobličejových maskách a škraboškách. Během protestu bylo vidět několik žen v burkách, jak se objímají se strážícími policisty. Svůj nesouhlas vyjádřili i módní návrháři, kteří v rámci kodaňského fashion weeku poslali své modelky na předváděcí mola v burkách.

Íránský designér Reza Etamadi prohlásil, že vláda tímto nařízením porušuje ženská práva a omezuje jejich svobodu. „Nikdo nemá právo ženám diktovat, co mají nosit. Je to jejich svobodná volba,“ dodal návrhář.

 

Zobrazit celou diskusi