Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prázdná slova a plané sliby. Macron to schytal od ochránců životního prostředí

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
5. září 2018
19:50

Francouzský prezident Emmanuel Macron to tento týden schytal od ochranářů životního prostředí. Vyčetli mu nejen to, že pro boj s klimatickou změnou dělá málo, ale nelíbí se jim ani výměna dosavadního ministra životního prostředí Nicolase Hulota, kterého ve funkci nahradí předseda poslanecké sněmovny François de Rugy, informoval deník Guardian.

Francouzští environmentální aktivisté se domnívají, že prezident i přes svůj slib, že „udělá tuto planetu znovu skvělou“, se o její osud nestará. Doporučili mu, aby radikálně přehodnotil svůj postoj, jestli chce dostát svým slovům, která jsou parafrází na slogan amerického prezidenta Donalda Trumpa „Udělejme Ameriku opět skvělou“.

Výměna ministra životního prostředí

Hulot se rozloučil se svým postem prohlášením, že „vláda je v područí mocných lobbistických skupin, které dělají jen malé pokroky, co se týče řešení klimatické změny“. Macron ho vzápětí nahradil svým straníkem de Rugym, který v minulosti patřil k Zeleným a je jedním z aktivnějších environmentálních politiků.

Macronovy sliby prázdné

De Rugy je znám svým pragmatismem, platí za reformátora, který je plně loajální Macronovi. Aktivisty ale zajímá hlavně to, zda bude nový ministr schopen ovlivnit přístup vlády k otázkám klimatické změny. Macron by podle nich měl více obhajovat biodiverzitu a postavit se environmentálním hrozbám.

Macron trvá na tom, že se dané problematice bude věnovat tak, jako žádný jiný francouzský prezident před ním, nicméně ředitel francouzské kanceláře organizace Greenpeace Jean-François Julliard prohlásil, že „životní prostředí očividně pro prezidenta není prioritou“. Nového ministra životního prostředí následně označil za „prezidentovu loutku“.

Přístup vlády je zpátečnický

Vedoucí francouzské pobočky Světového fondu na ochranu přírody (WWF) Pascal Canfin, který v letech 2012–2014 za vlády prezidenta Françoise Hollanda působil jako ministr rozvoje, řekl, že vláda potřebuje nové řešení a přístup ke klimatické změně. Její dosavadní postoj a postupy přirovnal k názorům vlády v 19. a 20. století.

Macron jako protipól Trumpa

Environmentální aktivisté připouští, že boj s klimatickou změnou nepatřil mezi stěžejní body Macronovy prezidentské kandidatury, danou problematiku se ale snažil posunout do popředí, když vystupoval proti prezidentovi Trumpovi a jeho rozhodnutí odstoupit od Pařížské dohody.  V dubnu promluvil před Kongresem USA a v plamenné řeči zdůraznil, že „žádná planeta B neexistuje“. Dál se ale problému nevěnoval.

Výzva pro de Rugyho

De Rugy hned na začátku svého působení stojí před velkou výzvou, musí pro Francii jako zemi značně závislou na jaderné energii představit nové energetické plány. Vláda navíc oznámila, že jejich dlouholetý cíl snížit do roku 2025 závislost na jaderné energii o 50 % je zatím nereálný a pravděpodobně zabere dalších 10 let.

„Jsem tady, abych jednal,“ prohlásil de Rugy při nástupu do úřadu. Dodal, že před ním stojí mnoho urgentních problémů, které vyžadují okamžitá řešení.

Průzkumy ukázaly, že Macronova popularita výrazně klesla, dostala se dokonce nejníže od chvíle, kdy se ujal vlády. Prezident nyní čelí zpomalení hospodářského růstu a nemůže se zbavit nálepky „prezident bohatých“.

Macronova popularita upadá

V létě rovněž prožil první politický skandál. Ten byl spojený s jeho bodyguardem Alexandrem Benallou. Muž byl natočen, jak během demonstrace v Paříži napadl mladého muže a ženu. Macron se snažil případ ututlat, ale video poskytlo pádné důkazy o Benallově vině a vedlo také k jeho výpovědi. Kvůli jejich blízkému vztahu se objevily spekulace, že Benalla je Macronův milenec. Prezident to ale vehementně popřel.

Francouzskému prezidentovi nepomohla ani překvapivá demise oblíbené ministryně sportu, olympijské medailistky Laury Flesselové. Podle investigativního webu Mediapart a satirického týdeníku Le Canard enchaîné politička odchází v souvislosti s vyšetřováním možných daňových podvodů týkajících se firmy, kterou vlastní s manželem. Nahradila ji Roxanna Maracineanuová.

 

Zobrazit celou diskusi