Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vynálezce, který v ponorce brutálně zavraždil novinářku: Mění výpovědi a chce jiný trest

Autor: ČTK - 
5. září 2018
11:39

Dánský soud dnes začal řešit odvolání konstruktéra Petera Madsena, který byl odsouzen na doživotí za brutální vraždu švédské novinářky Kim Wallové na ponorce. Madsen se odvolal jen proti výši trestu a verdikt kodaňského odvolacího soudu se očekává 14. září, informovala agentura Reuters.

Sedmačtyřicetiletý Dán Madsen byl 25. dubna odsouzen k doživotí za vraždu 30leté Wallové, která zemřela na jeho ponorce loni v srpnu. Oběť podle soudu mučil, sexuálně zneužil, zavraždil a mrtvé tělo pak rozřezal a hodil do moře. Konstruktér přitom svůj čin předem chladnokrevně naplánoval, konstatoval v dubnu soud.

Mimořádný trest

Zločinci odsouzení v Dánsku na doživotí si v průměru odsedí ve vězení 16 let. Prokuratura ale na základě dánského trestního zákoníku požádala, aby byl odsouzený ve vězení držen tak dlouho, dokud bude považován za nebezpečného.

Madsen, který se dnes na úvod odvolacího jednání objevil u soudu, požaduje časově omezený trest. Vraždu Wallové konstruktér nadále popírá, dubnový verdikt soudu, který ho shledal vinným, se ale podle své obhájkyně rozhodl přijmout, protože nemá energii dál bojovat. Odvolací soud má kromě dneška jednat o Madsenově případu ještě 12. a 14. září, kdy je očekáván rozsudek, napsala agentura AFP.

Madsenovy měnící se výpovědi

Vynálezce původně tvrdil, že novinářku, která ho kvůli psaní reportáže doprovázela na plavbě ponorkou, v pořádku vysadil na břehu. Později prohlásil, že zemřela nešťastnou náhodou, když na ni spadl těžký poklop ponorky.

Pak výpověď ještě jednou změnil a řekl, že se nadýchala oxidu uhelnatého uvnitř jeho podomácku vyrobeného plavidla, zatímco on sám byl na venkovní palubě. Madsen nicméně přiznal, že se těla následně rozhodl zbavit, rozřezal je a hodil do moře. Ponorku nechal záměrně ztroskotat, sám se ale zachránil.

Příčina smrti

Trup novinářky bez končetin a hlavy našel deset dní po jejím zmizení cyklista na pláži na kodaňském předměstí. O několik týdnů později nalezli policejní potápěči další části těla novinářky v plastových pytlích zatížených kovem v kodaňské zátoce Köge. Podle soudních lékařů Wallová zemřela v důsledku nedostatku vzduchu v plicích, což mohlo nastat při podřezání nebo fyzickém udušení oběti.

Madsen přibližně čtyřicetitunové a 18 metrů dlouhé plavidlo UC3 Nautilus zkonstruoval, a vytvořil tak největší amatérsky postavenou ponorku na světě. Wallová o plavidle psala reportáž a na jeho palubě byla s Madsenem 10. srpna sama. Novinářka psala mimo jiné pro listy The New York Times a The Guardian nebo pro časopis Time.

 

Zobrazit celou diskusi