Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Migranti vyrazili s falešnými pasy do střední Evropy. Přes řeckou policii neprošli

4. září 2018
19:19

Řecká policie zadržela přes sedm desítek migrantů, kteří se snažili dostat do střední Evropy, a to buď pozemní cestou, nebo letecky. Cizinci zadržení v okolí letiště v Soluni na severu země měli padělané pasy nebo jiné průkazy totožnosti, uvedla s odvoláním na řecké úřady agentura DPA. Další skupinu migrantů zachytila už na svém území makedonská policie.

Řecká policie zastavila 59 migrantů putujících podél místní dálnice. Podle agentury AP jde o Iráčany, mezi nimiž je 27 dětí. Uprchlíci podle všeho vystoupili z nákladního auta, které odstavil řidič před silniční kontrolou u Soluně. Za převoz co nejdál do nitra Evropy zaplatili migranti pašerákům lidí údajně 2000 dolarů (44.500 Kč) na osobu.

Dalších 16 lidí zachytila řecká policie s falešnými doklady, jak se pokoušejí dostat na letiště. Úřady předpokládají, že přistěhovalce přivezli pašeráci lidí do Soluně z řecko-turecké hranice.

Policie během turistické sezony pravidelně naráží zejména na ostrovech v Egejském moři na cizince s falešnými dokumenty, kteří chtějí využít toho, že Řecko je v schengenském prostoru a že se v rámci něj mohou zejména letecky volně pohybovat po valné části Evropské unie.

V Makedonii zadržely místní úřady 14 migrantů v dodávce i s řidičem, který byl obviněn z pašování lidí. Jedenáct z přistěhovalců jsou Afghánci a tři Pákistánci.