Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Posledním rozloučením s McCainem (†81): Pocty, bolest i škodolibé vtípky

Autor: ČTK, kal - 
30. srpna 2018
23:30

Na 3500 smutečních hostů se ve čtvrtek v baptistickém kostele ve Phoenixu rozloučilo se zesnulým americkým republikánským senátorem Johnem McCainem, který v sobotu ve věku 81 let podlehl rakovině mozku. Někdejší demokratický viceprezident Joe Biden v projevu k pozůstalým ocenil morální hodnoty, které senátor zastával a prosazoval. Řekl rovněž, že na McCaina vzpomíná jako na bratra, se kterým vedl řadu rodinných sporů.

Biden prohlásil, že stejně jako McCain dobře ví, jak bolestný může život být. Rodině senátora řekl, že rozumí tomu, že neexistuje nic, co by mohlo jejich bolest utlumit. V této souvislosti připomněl smrt svého syna, který rovněž prohrál boj s rakovinou.

„Modlím se za trochu útěchy pro vás, neboť vězte, že vy jste s námi celý život sdíleli Johna a svět nyní s vámi sdílí hoře po Johnově skonu,“ řekl Biden.

Žerty o vyhazování četných spolupracovníků

Někdejší arizonský ministr spravedlnosti a dlouholetý šéf McCainovy kanceláře Grant Woods v proslovu vzpomínal, jaký měl senátor škodolibý smysl pro humor. Když ho McCain poprvé představoval svým spolupracovníkům, poznamenal, že Woods jich bude muset polovinu vyházet.

Čtvrteční ceremonie se zúčastnilo přes 20 senátorů a také vrcholní představitelé Arizony, kterou McCain v Kongresu USA zastupoval. Už ve středu se rakvi s McCainovým tělem vystavené v arizonském Kapitolu přišlo poklonit několik tisíc lidí, další stovky lemovaly silnice ve čtvrtek, kdy byly McCainovy pozůstatky převezeny nejprve do kostela a poté na letiště. Zde byla rakev s vojenskými poctami naložena do letadla, které ji dopraví do Washingtonu.

Promluví prezidenti Bush ml. a Obama

V pátek bude rakev vystavena v Kongresu USA. V sobotu bude pietní rozloučení pokračovat ve washingtonské katedrále, kde promluví někdejší prezidenti George Bush mladší a Barack Obama. Právě s nimi se McCain neúspěšně utkal v soubojích o prezidentské křeslo.

Soukromý pohřeb se uskuteční v neděli na hřbitově v Annapolisu ve státě Maryland. Na své přání bude McCain pohřben vedle svého spolužáka z námořní akademie a celoživotního přítele Chucka Larsona.

rukox ( 31. srpna 2018 10:55 )

On byl kapitán sestřelen na nebojové cestě. Ty idiote bez gramatiky.

Zobrazit celou diskusi