Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Chorvatsko zasáhlo zemětřesení. Udeřilo poblíž oblíbeného místa českých dovolenkářů

Autor: Mii - 
30. srpna 2018
14:55

Série silných zemětřesení zasáhla ve čtvrtek ráno Chorvatsko a Bosnu. Lidi probudily ze spánku klepající se postele i nadskakující nábytek. Podle svědků nastala panika, obyvatelé zděšeně vybíhali ven z domů. Epicentrum zemětřesení se nacházelo pouhých 60 kilometrů od Splitu, oblíbené dovolenkové destinace Čechů. Informují o tom chorvatská média a v Česku na to upozornil web TN.cz.

První otřes nastal podle Evropského středozemního seizmologického centra (EMSC) ve čtvrtek v 5:33 ráno. Následovaly další, menší. „Třásla se mi postel, slyšel jsem zrcadlo na stěně, znělo jako hromy,“ řekl o prvním zemětřesení jeden ze svědků. Při dalším se podle jeho slov třásla jen postel, zrcadlo a okna už ne.

EMSC uvádí, že epicentrum otřesů se nacházelo zhruba 19 kilometrů na západ od města Glamoč v Bosně a Hercegovině. To je 60 kilometrů od Splitu, kde každoročně tráví dovolenou stovky českých turistů. Zda zemětřesení mohli cítit i oni, není jisté, nicméně lidé nacházející se desítky kilometrů daleko mohli. Podobně jako svědek z města Sinj. „Všechno se silně třáslo, lidi se budili ze spánku,“ popisoval.

Otřesy cítil také obyvatel v Drinovci. „Nejdřív jsem slyšel hřmění, pak se po několika vteřinách začal dům a všechno v něm třást,“ uvedl svědek. Podle něj lidé vybíhali ven z domů, kde zůstávali ještě dlouho po skončení zemětřesení. Několik míst v Dalmácii zůstalo krátce bez elektřiny. Nejsilnější otřes měl podle ESMC sílu 4,6 stupně Richterovy škály.

Jste právě v Chorvatsku a také jste pocítili otřesy? Napište nám svoje postřehy na mail tip@blesk.cz.

Zobrazit celou diskusi