Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Muž unikl žralokovi díky úderu do žaber. Chvat znal z přírodovědného dokumentu

Autor: Mii - 
29. srpna 2018
16:55

Záliba v přírodovědných dokumentech Williamu Lyttonovi (61) možná zachránila život. Díky nim věděl, jak se zachovat, když na něj v polovině srpna zaútočil žralok. Predátor mu zuby zaryl do nohy a Lytton se z jeho sevření vymanil tak, že jej silně praštil do žaber. Žraloka úder dezorientoval a odplul pryč. Potyčka přitom mohla skončit smrtí, píše agentura AP.

Vše se odehrálo 15. srpna na mysu Cape Cod ve státě Massachusetts. Neurolog Lytton se koupal v moři, když k němu připlula ryba dlouhá dle jeho popisu 2,4 až 3 metry. Nejdříve ji nevnímal pozornost, ale když mu nohou projela silná bolest, uvědomil si, že na něj útočí žralok.

Nepřemýšlel a tam, kde si myslel, že má tvor žábry, ho levou rukou silně udeřil. Chvat byl úspěšný, žralok okamžitě od útoku opustil a odplul pryč. Lyttona to stálo „jen“ několik potrhaných šlach. Doktoři mu na ruku dali sádru a neurolog od té doby leží v bostonské rehabilitační nemocnici. I proto promluvil až nyní.

„Byl jsem vyděšený, ale nebyl čas situaci analyzovat,“ popisoval Lytton pro agenturu AP a dodal: „Nemám pocit, že bych udělal něco hrdinného. Velká část z toho bylo štěstí.“ Na chvat si podle svých slov vzpomněl z přírodovědného dokumentu, ale kterého, nedokáže říct. Žábry jsou nejcitlivějším místem žraloka. Po nich následují oči.

Křik o pomoc, litry krve a několik operací

Jakmile žralok od Lyttona odplul, muž se vydal zpět na pláž, kde začal křičet o pomoc. Někdo z přítomných lidí jej zaslechl a upozornil jeho manželku, která ležela na pláži s jejich dvěma dcerami a rodinnými přáteli. Lyttonovi se pokusili zastavit krvácení z nohy. To se jim ale moc nedařilo, jelikož Lytton začal rychle omdlévat ze ztráty krve. Nakonec dorazila helikoptéra, která jej převezla do bostonského medicínského centra.

„Ta bolest byla naprosto nesnesitelná. Pamatuji si, že přistála helikoptéra a pak dva dny nic,“ vzpomínal Lytton. Zatímco byl v bezvědomí, prodělal šest operací a doktoři do něj napumpovali téměř sedm litrů krve. Ještě muže čeká poslední operace. I tak ale vyvázl ještě dobře – žralokovi se podařilo minout všechny kritické nervy a žíly a nijak extrémně nepochroumal žádnou kost, byť v Lyttonovi zanechal úlomky zubů.

Zpátky do vody se neurolog v bližší době nechystá. „Pořád tomu nemůžu uvěřit. Stalo se to tak blízko pobřeží,“ hodnotil událost Lytton. Jeho manželka June Lyttonová chce nyní zajistit, aby se v oblasti dostal lidem dostatek osvěty ohledně výskytu žraloků.

Čecha v Egyptě žralok zabil

Státní biologové mezitím vyšetřují, jaký druh žraloka útočil. K podobnému incidentu došlo v Massachusetts naposledy v roce 2012.

Potyčku se žralokem měl také Čech Petr, který byl s rodinou začátkem měsíce v egyptském letovisku Marsá Alam. Incident dopadl fatálně, muž zraněním způsobeným predátorem podlehl. Podle úřadů útočil pravděpodobně žralok tygří.

pajato73 ( 30. srpna 2018 07:40 )

nevim jestli to byla zvlastni skola, ale naucil ses tam h o v n o.

aeraluna ( 30. srpna 2018 02:50 )

Blablabla...blablabla...buďte rád, že existuje alespoň nějaký přírodní výběr - jinak se už dávno žereme navzájem. Takhle máme aspoň ještě na maličkou chvíli odklad - lidí je moc, za chvíli to bude kriticky moc a Země nás neunese. A Vy tady fňukáte nad jedinou brzdou, která ještě existuje.

krtek. ( 29. srpna 2018 22:12 )

asi ho nakopal do k.ouli

sores ( 29. srpna 2018 20:08 )

Jsou to bestie šeredný, jde z nich hrůza a pak že neútočí, ochránci zvířat se jich strašně zastává,střílet je, stejně jsou k ničemu v moři, jen působí smrt!!

bre-burda ( 29. srpna 2018 19:41 )

Jelikož jsem, na rozdíl od autora článku, dával ve škole pozor a vím z hodin přírodopisu, že žralok je paryba a tudíž žádné žábry nemá!

Zobrazit celou diskusi