Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V nové reality show si lidé hrají na prchající migranty. Tvůrci sklízí kritiku

Autor: Mii - 
28. srpna 2018
22:50

Pozdvižení a vlnu kritiky vyvolala plánovaná reality show polské televizní stanice TVN. Jmenuje se „Vraťte se, odkud jste přišli“ a šestice lidí se v ní společně s moderátorem snaží překonat cestu z Německa do Iráku. Cílem je zažít na vlastní kůži, co musí migranti vytrpět, když se vydávají za lepším životem do Evropy. Podle kritiků jde o zneužívání a vydělávání na utrpení uprchlíků, podle producentů pořadu tomu ale tak není.

Už na podzim budou polští televizní diváci svědky toho, jak se šest lidí vybavených jen pasem, mobilem a trochou peněz vydává na cestu, kterou každý rok absolvují desítky tisíc migrantů. Budou spát v uprchlických táborech, zažijí kontroly i pocit odmítnutí.

Začátkem trasy bude Německo, účastníci tak půjdou opačným směrem, než běžně chodí migranti. Poté skrze střední Evropu dorazí do Srbska a do Řecka, kde nasednou na loď a překonají Středozemní moře směrem do Iráku. Finální destinaci má být kurdský region této muslimské země, uvádí TVN v tiskové zprávě.

Je to kontroverzní, přiznávají tvůrci

Byť ale reality show ještě ani není ve vysílání, už si vysloužila silnou kritiku. Tato tématika podle mnoha lidí vůbec nepatří do formátu reality show a přiživuje se na utrpení uprchlíků, kteří často utíkají před válkou.

Na to producenti pořadu říkají, že ve skutečnosti jde více o dokumentární sérii než reality show. A uvědomují si, že téma může někoho překvapit. „Víme, že je to kontroverzní téma. Chceme, aby se tento pořad stal součástí dialogu,“ uvedl pro server NBC asistent programového ředitele TVN Bogdan Czaja.

Koncept reality show vychází z australského pořadu stejného jména, který se vysílal mezi lety 2011 a 2015. I v něm se skupina účastníků snažila zažít, čím musí projít každý uprchlík, který se snaží dostat do Austrálie. Pořad byl velmi oblíbený a vyhrál televizní cenu Lodgie.

Odpor k uprchlickým kvótám

Polsko patří společně s Českem mezi země, které rázně odmítají uprchlické kvóty. Letos v lednu proto polský premiér Mateusz Morawiecki navštívil maďarského premiéra Viktora Orbána, aby se zařekli, že budou systému přerozdělování uprchlíků čelit společně. „Země musí mít právo rozhodnout, koho chtějí vzít a koho ne,“ řekl tehdy Morawiecki.

Průzkum z června odhalil, že jen pět procent Poláků si myslí, že migranti by měli mít možnost zůstávat v zemích, do kterých prchají, trvale. Třicet procent Poláků si pak myslí, že by měli zůstávat v Evropě jen do té doby, kdy se situace v jejich domovské zemi uklidní.

Zobrazit celou diskusi