Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Migrant vyzrál na Němce. Vyšetřují ho za 542 přestupků, žije si tu dál

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
28. srpna 2018
21:05

Německé úřady vedou 542 trestních vyšetřování proti migrantovi (59) a chtějí dosáhnout jeho deportace. Problém je ale v tom, že neví, odkud uprchlík pochází. Nepomohli jim ani kolegové z Evropské unie. Muži se tak podařilo najít jednu z právních mezer imigračního zákona a v Německu si spokojeně žije dál, o jeho případu informoval britský deník Daily Mail.

Muž přišel do Německa v roce 1998. Když ho kvůli nelegálnímu pobytu poprvé zatkli, uvedl, že pochází ze severní Afriky. Pas u sebe neměl a více informací policii neposkytl, od té doby žije ve Frankfurtu na ulici. Za posledních 20 let proti němu úřady zahájily 542 vyšetřování, byl mimo jiné obviněn z loupeže a z prodeje drog.

Úřady jsou bezmocné kvůli skulině v zákoně

Jednoduchým řešením by bylo muže deportovat, jenže úřady nevědí kam. V Německu se drží jen díky skulině v zákoně. Během výslechů často střídal země, ze kterých údajně pochází. Několikrát tvrdil, že do země přišel z Maroka, jindy zase, že je Alžířan. Tamní úřady o něm ale ani podle jména, ani podle otisků prstů nenašly žádné záznamy.

Vysoký komisař Ruedigar Buchta sdělil německému deníku Bild, že třetina jeho přestupků je spojená s držením a prodejem drog. „Krádeže, podvody, napadení, vloupání a desítky porušení zákona o pobytu,“ dodal ale, že muž je v současnosti na svobodě.

Politická krize kvůli migrantům

Během migrantské krize v roce 2015 do Německa přišel více než milion lidí, od té doby za svoji migrační politiku sklízí kritiku stávající kancléřka Angela Merkelová. Vláda nyní jedná o nových opatřeních pro migranty a změně přistěhovaleckého zákona. Dohady o přístupu k migrantům způsobily v německé vládě pořádné „dusno“ a došlo to tak daleko, že ministr vnitra Horst Seehofer hrozil rezignací.

Sama Merkelová podle svých slov však ani na vrcholu politické krize neuvažovala o tom, že by odešla z funkce kancléřky, kterou zastává už od roku 2005. Spor, v němž šlo převážně o vracení části migrantů z německých hranic, byl podle ní zásadní, a proto ho bylo potřeba vyřešit, což se také začátkem července podařilo.