Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Ponížení pro policisty: Zloději jim vykradli zbrojnici, pušky nahradili replikami

Autor: Darina Jíchová - 
28. srpna 2018
15:08

Do zbrojnice paraguayské policie se vloupali zloději a odnesli si 42 útočných pušek FN FAL. Na krádež přišli policisté během inspekce. Zjistili, že desítky pušek belgické výroby byly nahrazeny dřevěnými nebo plastovými atrapami. Inspekce byla nařízená poté, co se zbraně začaly objevovat na černém trhu, uvedla stanice BBC.

První pušky se na černém trhu objevily před rokem a jejich cena byla různá. Nejvyšší částka, za kterou byla zbraň prodána, činí 221 tisíc korun. Část pušek podle všeho skončila v Argentině a v Brazílii. Policisté přiznali, že i když zbraně byly vyřazeny a uloženy ve zbrojnici, stále fungovaly.

Pušky skončily v Brazílii a Argentině

Brazilské úřady dosvědčily, že zajistily mnoho nelegálních zbraní, které se do země dostaly právě ze sousední Paraguaye. Média krádež označila za „nejponižující skandál“ v dějinách paraguayské policie. Strážníci, kteří měli zbrojnici na starost, byli propuštěni. Policejní prezidium je vyšetřuje, o jejich zatčení se zatím nejednalo.

Zkratka FN FAL označuje lehkou automatickou pušku, je to zbraň vyráběná belgickou zbrojovkou Fabrique Nationale de Herstal a patří do výzbroje téměř každé světové armády a policie. První model vznikl krátce po 2. světové válce, v různých úpravách se vyrábí a používá dodnes.

Zobrazit celou diskusi