Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Melania Trumpová se oháněla lopatou. V lodičkách sázela strom u Bílého domu

Autor: Darina Jíchová - 
28. srpna 2018
21:10

První dáma USA Melania Trumpová společně s vnoučaty prezidentů Dwighta Eisenhowera a Jamesa Monroa zasadila strom v zahradě Jacqueline Kennedyové u Bílého domu. Své oblíbené lodičky s vysokými podpatky neodložila, ani když se sama chopila lopaty. Téhož dne spolu s prezidentem Donaldem Trumpem uvítala ve Washingtonu keňského prezidenta Uhuru Kenyattu a jeho manželku Margaret, informoval deník Daily Mail.

První dáma, Mary Jean Eisenhowerová a Richard Emory Gatchell mladší sázeli odrostek Eisenhowerova dubu. Do rozpáleného dne si Trumpová oblékla žlutou sukni s květinovým potiskem ze svého oblíbeného módního domu Valentino a růžovou halenku bez rukávu. Lodičky na vysokém podpatku nemohly chybět, pro tuto událost zvolila růžový model od Christiana Louboutina, který se jí bořil do hlíny.

Úsměv vykouzlila až pro keňský pár

„Je nám ctí zasadit zde tuto historickou památkou, přidat sem tento krásný strom,“ komentovala událost Trumpová, která během ceremoniálu nešetřila úsměvy. Vypadala, že si užívá nejen hezkého počasí, ale i společnost. Úsměv se pokusila vykouzlit i po boku manžela, když společně vítali keňský první pár. Novináři neopomněli poukázat na to, že její výraz byl mnohem strojenější, než během sázení stromku.

Americký prezident Donald Trump a jeho manželka Melania v Bílém domě přivítali keňského prezidenta Uhuru Kenyattu a jeho ženu Margaret. Americký prezident Donald Trump a jeho manželka Melania v Bílém domě přivítali keňského prezidenta Uhuru Kenyattu a jeho ženu Margaret. | Reuters

Americký prezident nyní čelí skandálům spojeným s jeho bývalými spolupracovníky. Šéf jeho volební kampaně Paul Manafort je souzen kvůli korupci, prezidentův exprávník Michael Cohen zase vypověděl, že na Trumpův příkaz uplácel jeho milenky. Bývalá zaměstnankyně Bílého domu Omarosa Manigaultová Newmanová a její kniha pak rozvířily spekulace o možném rozvodu prvního páru USA.

Trumpova urážka afrických států

Nakonec se Trumpová uvolnila až po boku manželky keňského prezidenta Margaret Kenyattové. První dámy se společně procházely a usmívaly na všechny strany. Zcela nečekaně jindy zdrženlivá první dáma USA dokonce položila Kenyattové ruku na rameno, ženy pravděpodobně probíraly cestu Trumpové do Afriky. Americká první dáma na kontinent zamíří na podzim a jedná se o její první samostatnou cestu od Trumpovy inaugurace.

První dáma USA Melania Trumpová s keňskou první dámou Margaret. První dáma USA Melania Trumpová s keňskou první dámou Margaret. | Reuters

Zatímco jejich manželky rychle našly společnou řeč, mezi prezidenty visí Trumpův urážlivý výrok, kdy počátkem tohoto roku označil africké státy za „p*dele světa“. Kenyatta je teprve druhým africkým lídrem, který za Trumpovy vlády navštívil Bílý dům. Předcházela mu návštěva nigerijského prezidenta Muhammada Buhariho.

Kenyattovy problémy se znovuzvolením

Muži spolu prý debatovali o vzájemné spolupráci nejen obchodní, ale i v boji proti terorismu. „Vybral jste si dobrý den pro návštěvu. Dneska se mi všechno daří, mám velmi dobrou náladu,“ Trump tím narážel na obchodní dohodu s Mexikem, kterou se mu podařilo uzavřít. Před keňským prezidentem se také chlubil bohatstvím USA. „Doufám, že se o něj podělíte,“ vyzval ho Kenyatta.

Kenyatta se snaží zlepšit svoji image po aféře kolem prezidentských voleb, kdy nejvyšší soud kvůli nesrovnalostem anuloval jejich výsledky a opozice následně bojkotovala další hlasování. Kromě Trumpa keňský prezident navštívil také americké investory. Tento týden bude po návratu domů hostit britskou premiérkou Theresu Mayovou, společně budou jednat o posílení bezpečnostních dohod mezi oběma státy.

Zobrazit celou diskusi