Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pár vybral pro bezdomovce 8,8 milionu. Peníze mu nedali, radši si koupili BMW

Autor: Mii - 
27. srpna 2018
19:47

Mohl to být příběh o velkém srdci a laskavosti. Místo toho se z toho stala fraška o prospěchářích. Kate McClureová a Mark D'Amico z Filadelfie vybrali na internetu pro veterána Johnnyho Bobbitta, který je bezdomovcem, přes 400 tisíc dolarů (zhruba 8,8 milionu korun). Tvrdili, že život na ulici si nezaslouží. Vybrané peníze ale nikdy nepředali – místo toho jeli na dovolenou a koupili si nový vůz značky BMW, říká Bobbitt. Píše o tom server The Washington Post.

Celý příběh začal setkáním Kate McClureové s Johnnym Bobbittem na dálnici Interstate 95. Kate řídila vůz, když jí najednou došel benzín. Neměla u sebe žádné peníze a netušila, co bude dělat. Jejich nesnází si ale všiml Bobbitt, který se zrovna pohyboval poblíž a ze svých posledních 20 dolarů jí koupil kanystr benzinu.

Kate byla šokovaná, jak velkou věc pro ni neznámý muž udělal. Byl bez domova, takže kvůli ní utratil své poslední úspory. Zjišťovala proto, kdo je, a později zjistila, že byl veteránem, který propadl drogám a skončil na ulici. Bylo jí ho líto.

Poslala mu tak nějaké jídlo, ponožky a pár dolarů, které měla nazbyt. Později mu založila účet na crowdfundingové stránce GoFundMe, kde lidi prosila, ať Bobbittovi pošlou peníze – někdo jako on si prý zaslouží nový začátek. „Ráda bych pro tohoto nesobeckého muže udělala více. Je to skvělý člověk a pokaždé, když s ním mluvím, mám chuť mu pomoci více,“ napsala na stránce.

Do kampaně Kate zapojila i svého přítele Marka D'Amica. Doufali, že iniciativa vybere alespoň deset tisíc dolarů (přes 220 tisíc korun), příběh byl ale tak silný, že peníze neustále přicházely a přicházely. O jejich snaze informoval The Washington Post, objevily se na BBC i Good Morning America. Nakonec vybrali více než 400 tisíc dolarů (přes 8,8 milionu korun).

Nové BMW a luxusní dovolené

V tenhle moment ale vše pozitivní končí. Pár měl peníze poslat Bobbittovi, ten měl začít nový život, jenže to se nestalo. Finance nedorazily, a to podle veterána proto, že Kate s Markem je utratili za dovolenou, luxusní vozidlo a další věci. Mezi párem a Bobittem nyní visí soudní spor.

Původní plán byl, že Kate s Markem koupí veteránovi dům a jeho vysněné auto 1999 Ford Ranger. Zbytek chtěl muž věnovat charitativním organizacím, které mu během života pomohly. Jenže pár koupil zcela jiné auto, rozbité, které na Bobbitta nikdy nepřepsal a nechal jej zaparkované na jejich zahradě. Pak mu koupili televizi, mobil, jídlo, oblečení a karavan.

I to je pomoc, ale jde jen o část z celkové částky, kterou pár vybral. Bobbitt měl dostat celou, jenže nedostal. Podle finančního poradce, se kterým se setkal, si Kate s Markem pro sebe nechali více než půlku vybraných peněz.

Kolegové z Markovy práce potvrdili, že něco nehraje. Mark měl najednou nové BMW a s Kate jel na několik dovolených - na Floridu, do Kalifornie a do Las Vegas. Část vybraných peněz dokonce použili pro hraní v kasinu.

Čekáme až nebude drogově závislý, říká pár

Pár se brání, že by vybrané finance zpronevěřil. Peníze prohrané v kasinu podle svých slov získal rychle zpět. O Bobbitta se skutečně starali, a to ani nepočítají, kolik volna si kvůli němu museli brát v práci. Část peněz si prý nechali schválně, dokud nebude potvrzeno, že Bobbitt se zbavil své drogové závislosti. „Dát šesticifernou částku drogově závislému, je to jako dát mu nabitou zbraň. Musí se nejdříve vzpamatovat,“ řekl Mark pro server The Inquirer.

Účty nebo potvrzení, že peníze stále mají, pár poskytnout odmítl. Od chvíle, kdy začal Bobbitt tvrdit, že podstatnou část financí nedostal, ani Mark, ani Kate neodpovídají na dotazy médií. Komunikují jen se svým právníkem.

Stránka záležitost prošetří

Věc začala vyšetřovat i stránka GoFundMe, skrze kterou výběr financí probíhal. Agentuře AP uvedla, že zajistí, „aby Bobbitt získal pomoc, kterou si zaslouží, a že záměry dárců budou dodrženy“. Pokud se nicméně ukáže, že veterán má pravdu a pár peníze skutečně zpronevěřil, půjde o největší podvod, který se kdy na této stránce uskutečnil.

Bobbitt mezitím zůstává bezdomovcem a drogově závislým. Jeho auto a kavaran jsou pryč, žije pod mostem. Stále nemá přístup ke svým penězům. Vedle přípravy na soud tak dělá to, co dělal než potkal Kate – žebrá.

Video  Na Štvanici bylo živo. Lidé bez domova zde piknikovali.  - Eva Fornálová
Video se připravuje ...

Pohybovenadany ( 28. srpna 2018 02:37 )

 Němci braňte se ! Čeká Vas tvrdý oříšek s tema emigrantama . Držím Vam palce !

Zobrazit celou diskusi