Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nabral si oblázky na pláži, má zaplatit 28 tisíc. Turistu v Anglii „vyhmátli“

Autor: Mii - 
27. srpna 2018
13:30

Jet stovky kilometrů a vrátit na pláž několik kamenů. A nebo zaplatit pokutu v přepočtu až 28 tisíc korun. Takové dilema má teď před sebou turista, který navštívil pláž v anglickém hrabství Cornwall. Z pláže si na památku odnesl několik oblázků, kvůli kterým má nyní problémy s úřady a hrozí mu policejní stíhání, informuje web Newsweek. Podobná pravidla platí na více místech světa.

„Může to vypadat nevinně, ale když si představíte tisíce turistů, kteří pláže v Cornwallu každoročně navštěvují, pak každý ukradený kámen může mít dopad na pobřežní erozi, ochranu před záplavami a život divoké zvěře,“ uvedl mluvčí místních úřadů pro deník The Daily Telegraph.

Úředníkům se turistu, který nevěděl, že se dopouští zločinu, podařilo vypátrat podle státní poznávací značky na jeho vozidle. Odeslali mu dopis, ve kterém jej prosí o vrácení oblázků. Zároveň v něm píší, že pokud je nevrátí, budou muset kontaktovat policii, která může uložit pokutu v přepočtu až 28 tisíc korun.

Úřady: Hrozí vážná ekologická škoda

Pláže ve Velké Británii jsou chráněné vyhláškou Coastal Protection Act z roku 1949. Ta lidem zakazuje, aby z nich brali kameny, protože jejich absence může podpořit erozi. Velká Británie je zejména na jihu země erozí silně postižena, například vyhlášené bílé Doverské útesy se doslova rozpadají před očima.

Na mnoha plážích jsou proto umístěné žluté a červené cedule, které před braním kamenů turisty varují. „Ti, kteří před lety zažili záplavy, ví, jakou škodu může voda udělat. Když vezmete oblázky pryč, škody budou při každé bouři větší a větší,“ komentoval Benny Jordan, zástupce cornwallských úřadů.

Žena vrátila písek po 29 letech

Anglie není jediné místo, kde je přísně zakázané odnášet cokoli z pláží. Podobná situace panuje na Sardinii, kde byl na začátku srpna pokutován muž, který si z tamní pláže chtěl odnést plastovou lahev písku. Musel za to zaplatit v přepočtu zhruba 20 tisíc korun.

Zvýšená osvěta kolem zákazu ale postupně přináší i pozitivní příběhy. V roce 2016 odeslala turistka zpět do Sardinie písek, který si ze země odvezla před 29 lety. Díky zprávám v TV si podle svých slov uvědomila, jak je vzácný a začala mít špatné svědomí.

Odnášení písku je rovněž zakázáno na kanadském Ostrově prince Edwarda.

panamira ( 27. srpna 2018 15:23 )

Zobrazit celou diskusi