Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Korálové útesy vymírají. „Je to začátek planetární katastrofy,“ varuje vědec

Autor: peb - 
25. srpna 2018
21:30

John Veron, který je známý jako „korálový kmotr“, varuje před vyhynutím korálových útesů. Situace se podle něj zhoršuje každým rokem, expert přičítá vinu především klimatickým změnám.  „Je to začátek planetární katastrofy. Informoval jsem o tom moc pozdě,“ řekl CNN vědec. 

Vědec, který osobně objevil a prozkoumal skoro čtvrtinu všech druhů korálu na světě, strávil posledních 45 let potápěním se k Velkému bariérovému útesu v Austrálii.

„Až třetina mořských živočichů závisí na korálových útesech. Pokud korály odumřou, vznikne ekologický chaos.“ Korálové útesy podle Vernona hynou kvůli klimatickým změnám. 

„Nejdříve jsem byl ke změně klimatu skeptický,“ říká Vernon. O tom, že je změna klimatu vážná, se ale prý přesvědčil v osmdesátých let, když viděl její dopad na vymírání korálů.

Korálové útesy v posledním tažení 

Masivní odumírání korálových útesu je podle vědce „ne pouhým varováním, ale poplašnou sirénou.“ Není pro něj ale překvapením. Již v devadesátých letech předpovídal, že klimatické změny povedou k destrukci korálů.

Vernon se sám potápí k útesům v Austrálii, aby na vlastní oči viděl způsobené škody. „To co jsem tam viděl, je příšerné. Jinak se to popsat nedá,“ říká. 

Největší korálový útes světa

Velký bariérový útes je největší korálový útes na světě, který se táhne při pobřeží Austrálie. Je přes 2000 kilometrů dlouhý a má 600 ostrovů. 


Korálové útesy jsou podmořské útvary složené z korálů, které spadají pod žahavce. Korálové útesy tvoří ekosystémy, které jsou domovem pro velkou část mořských živočichů.


   

offline ( 25. srpna 2018 22:56 )

Co je to proti tomu, že Škodovka vyrobí letos nejvíc aut v historii. Na co korály, každý musí mít nejméně tři auta.

JanZrokican ( 25. srpna 2018 21:52 )

Člověk je krásný, ale lidi jsou ***, zničí všechno. Vyhubit je.

Zobrazit celou diskusi