Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hanebný zločin. Papež v Irsku odsoudil sexuální zneužívání kněžími, pak se setkal s oběťmi

Autor: ČTK - 
25. srpna 2018
21:21

Papež František v sobotu označil sexuální zneužívání kněžími za hanebné. Pobouření, které vyvolalo selhání církve při řešení těchto případů, je oprávněné, řekl František na úvod své návštěvy Dublinu. Podle irského premiéra Lea Varadkara zanechalo sexuální zneužívání kněžími v zemi otevřené rány. Papeže požádal, aby přeměnil slova v činy a pomohl zajistit spravedlnost pro oběti těchto činů. Navečer se opapež s oběťmi zneužívání setkal. František přijel do Irska na dvoudenní návštěvu, v jejímž rámci se setká i s tamními oběťmi sexuálního zneužívání kněžími.

Selhání církevních úřadů...adekvátně řešit tyto hanebné zločiny po právu vyvolalo pobouření a zůstává zdrojem bolesti a hanby katolického společenství. Já tento postoj sdílím,“ prohlásil papež.

Navečer se papež s některými oběťmi zneužívání setkal. Strávil s nimi hodinu a půl, informoval mluvčí Vatikánu. Server BBC přinesl i jména sedmi obětí, s nimiž se papež dnes setkal. Byly mezi nimi i ženy. Jeden ze zúčastněných si přál zůstat v anonymitě.

Zneužitých církevními představiteli jsou tisíce

Papežovu návštěva v Irsku provází kritika kvůli skandálům pedofilních kněží, jejich případy církev řadu let kryla či nedostatečně vyšetřovala. Podle agentury AFP se od roku 2002 přihlásilo přes 14.500 lidí, kteří se v mládí stali oběťmi sexuálního zneužívání představiteli církve v Irsku.

Jde o první návštěvu papeže v Irsku za téměř čtyři desítky let. Dnešní přijetí Františka v Dublinu se nicméně lišilo od bouřlivého přivítání téměř jako pro rockovou hvězdu, kterého se v roce 1979 dostalo Janu Pavlu II. Před papežovou rezidencí se shromáždilo jen pár lidí, navzdory tomu, že v Irsku panuje slunečné víkendové počasí, poznamenala agentura AP.

Papež je v posledním roce pod velkým tlakem kvůli sexuálnímu zneužívání nezletilých kněžími v minulosti a kvůli zakrývání těchto zločinů některými místními církevními představiteli. V pondělí Vatikán zveřejnil dopis, v němž se papež v několika jazycích omluvil za to, že církev zneužívání léta ignorovala. Ne všichni ale papežovu omluvu přijali.

Zneužívání nezletilých kněžími a zakrývání těchto zločinů církevními představiteli se v minulosti dělo i v jiných zemích, například v Chile. Také tam se letos v lednu papež setkal s několika oběťmi. Už v roce 2015 se podobné setkání uskutečnilo v americké Filadelfii.

rudyptak48 ( 25. srpna 2018 22:54 )

Teď by měla církev tyto děti a jejich rodiny odškodnit, podobně jak to musela udělat v USA. Omluva od papeže je sice hezká, ale nic nestojí. Kdy už konečně udělá církev nějakou sebereflexi? Zatím se to vždy snažila zamést pod koberec. Nebojí se církevní představitelé Boha, nebo v něj sami nevěří a proto je jim to jedno? Jen doufám, že peníze z restitucí v ČR budou správně použity. Bohužel, mám o tom velké pochyby, když tady vidím videa s tzv. monsiňorem Halíkem nebo arcibiskupem Graubnerem.

kapka6 ( 25. srpna 2018 13:10 )

 Za světskou újmu by je měl podpořit taky světsky a šahnout do Vatikánské pokladny!

baronessa ( 25. srpna 2018 11:06 )

A ty irské prádelny pod hlavičkou katolické církve! To byla naprostá hrůza, která skončila až v roce 1996. Doporučuju Dívky od Svaté Magdaleny, kolik žen a dívek, o jejich novorozených dětech ani nemluvím, tam skončilo.

sronin ( 25. srpna 2018 10:53 )

tady je jasně vidět, co jsou ty církevní špíny zač ....

Petroblesk ( 25. srpna 2018 09:44 )

Pomodlí se a je to vyřízeno. Apoštolská církev hypokritická římskokatolická.

Zobrazit celou diskusi